Eervolle onderscheiding voor prof.dr. René Bindels

Array

bindelsFysioloog prof.dr. René Bindels is als eerste Nederlander verkozen tot de Robert Franklin Pitts Lecturer 2009 van de International Union of Physiological Sciences (IUPS). Op 31 juli ontvangt hij deze eervolle onderscheiding in Kyoto, Japan, waar hij een lezing zal geven over de mineraalbalans in de nier.Het selectiecomité kent Bindels de onderscheiding toe voor zijn baanbrekend onderzoek op het gebied van transportmechanismen in nieren en darmen, met name het calcium- en magnesiumtransport. Meer dan tweehonderd publicaties over dit onderwerp in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften staan op zijn naam.

De IUPS vertegenwoordigt de nationale fysiologieverenigingen van meer dan vijftig landen. Ze organiseert onder meer wetenschappelijke bijeenkomsten rond een speciaal fysiologisch onderwerp, met als hoogtepunt haar wereldcongres dat om de vier jaar wordt gehouden. Tijdens dit wereldcongres wordt de Robert Franklin Pitts Lecture gegeven. Deze prestigieuze prijs is tot nu toe achtmaal toegekend en wordt gefinancierd uit een legaat dat ter beschikking is gesteld door de familie Pitts. Het legaat wordt beheerd door de Cornell Universiteit in de VS.

Robert Franklin Pitts (1908-1977) is vijfentwintig jaar lang hoofd geweest van de afdeling Fysiologie van de Cornell University College of Medicine in New York. Zijn wetenschapsterrein was de nierfysiologie en nefrologie. Hij heeft baanbrekend onderzoek gedaan naar de zuur/base balans, diuretica en de vorming van ammonia in de nier. Hij was een bijzonder gewaardeerd docent.

Recente artikelen