IGZ beveelt sluiting Maximaklinieken Bloemendaal, Barendrecht en Zeist

Array

tandartsDe Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) geeft vandaag de directie van de tandheelkundige Maximakliniek in Bloemendaal, Barendrecht en Zeist een bevel tot sluiten op basis van de kwaliteitswet. Deze locaties van de Maximakliniek voldoen niet aan voorwaarden voor verantwoorde zorg, waardoor ernstige risico’s ontstaan voor de gezondheid van patienten.

De inspectie bezocht in juni naar aanleiding van signalen onaangekondigd deze drie locaties van de Maximakliniek. De IGZ constateerde dat de richtlijn ‘infectiepreventie in de tandheelkundige praktijk’ op deze locaties niet wordt gevolgd. De inspectie gaf de kliniek tot 4 juli de tijd om orde op zaken te brengen. Op 8 juli stelde de inspectie tijdens een controlebezoek opnieuw vast dat de voorwaarden voor verantwoorde zorg op de drie locaties van de Maximakliniek nog steeds onvoldoende zijn. De inspectie heeft de tandartsen en de leiding van deze klinieken opnieuw geïnformeerd over haar bevindingen.

De IGZ trof een groot aantal tekortkomingen aan, waaronder:

– Het sterilisatieproces is in de drie klinieken onvoldoende. Vuil en schoon instrumentarium wordt niet gescheiden. In de kliniek in Zeist is nauwelijks gedesinfecteerd instrumentarium aanwezig. In de kliniek in Bloemendaal constateerde de inspectie dat voorraadbakjes niet schoon waren. In Barendrecht stond in het kastje onder de wastafel een emmer met natte schoonmaakmaterialen voor praktijkruimten; in deze emmer zaten ook de schoonmaakattributen voor het reinigen van instrumentarium.

- Op alle drie de locaties is geen systematisch onderhoud van de sterilisator.

- Praktijkgerichte protocollen en procedures over reinigen, desinfecteren en steriliseren ontbreken op de drie locaties.

- Er is in de drie klinieken geen controle op de sterilisatie van instrumenten die in de tandheelkunde gebruikt worden.

Het bevel is ingegaan op 16 juli 2009 en is zeven dagen geldig. Zonodig kan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het bevel na zeven dagen verlengen.

Rapport Maximakliniek Bloemendaal
Bevel Maximakliniek Bloemendaal

Rapport Maximakliniek Barendrecht
Bevel Maximakliniek Barendrecht

Rapport Maximakliniek Zeist
Bevel Maximakliniek Zeist

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen