Bestrijding van Eikenprocessierups

Array

eikenprocessierups7Op plaatsen waar veel ongemak is probeert men vroegtijdig op milieuvriendelijke wijze de plaag te bestrijden. Afhankelijk of de bomen van gemeente, provincie fo rijkswaterstaat zijn, is een van de genoemde partijen verantwoordelijk  voor het beheersen en bestrijden van de problematiek.

In een vroeg stadium van de plaag, in het larvenstadium, kan gebruik worden gemaakt van biologische bestrijdingsmiddelen die verspoten moeten worden. In een later stadium kan door middel van een soort stofzuiger de ruspsen en nesten opgezogen worden, en/of op korte afstand weggebrand worden. Degene die de rupsen bestrijden moeten zich zelf wel goed beschermen tegen direct contact met de brandharen door gebruik te maken van adequate persoonlijke berschemringsmiddelen, zoals bijvoorbeeld rubberen handschoenen, laarzen, een overall die bij de onderarmen en enkels is af te sluiten en een volgelaatsmasker.  Bent u eigenaar van een besmette boom, dan bent u in principe zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Echter het bestrijden van de rupsen door particulieren wordt, zeker wanneer het ondeskundig gebeurt, afgeraden. Geadviseerd wordt daarom om contact op te nemen met uw gemeente en hen (tegen vergoeding) te verzoeken de ruspen in uw tuin te bestrijden

Indien u de nesten er toch zelf uit wilt halen, is het gebruik van goede persoonlijke beschermingsmiddelen een absolute vereiste. Dit betekent het dragen van een goed sluitende overall, een stofmasker en stofbril, handschoenen en laarzen. Tevens moet u gebruik maken van goede ladders, daar de rupsen en nesten vaak hoog in de bomen zitten. Maar bezint eer u begint:  veel verstandiger is het om het over te laten een gespecialiseerd bedrijf.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen