Leven met het Restless Legs Syndroom

Array

restless legsTot niet zo lang geleden kwam het voor dat iemand met klachten over rusteloze benen naar huis werd gestuurd met de mededeling dat daar weinig aan te doen was, en dat hij of zij er maar mee moest leren leven of het wat rustiger aan moest doen.

De laatste decennia is daarin – door de ontwikkelingen in de (neuro)wetenschap – verandering in gekomen. Internationaal wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het Restless Legs Syndroom (RLS) heel veel voorkomt, maar vaak niet als zodanig herkend wordt. Bovendien is nog steeds niet algemeen bekend hoe ingrijpend de symptomen van RLS kunnen zijn. Het Restless Legs Syndroom is geen ingebeelde ziekte zoals veel mensen dachten, maar een serieuze neurologische aandoening waar mensen ernstig onder kunnen lijden.

Roselyne Rijsman, neuroloog en werkzaam in het Centrum voor Slaap en Waakstoornissen in MCH, is co-auteur van het boekje ‘Leven met het restless legs syndroom’. In dit boek komen de diverse aspecten van RLS aan de orde. Wat is de oorzaak, hoe stel je de diagnose, hoe vaak en bij wie komt het voor, kan RLS behandeld worden, wat kun je in eerste instantie zelfs doen, wat betekent het voor je omgeving. Het boek biedt ook handvatten om de kwaliteit van leven te verbeteren.

Naast het informeren van patienten over RLS is dit boek ook geschreven om behandelaars en begeleiders informatie te bieden waarmee zij hun behandeling en bendadering van de patient kunnen optimaliseren.

Bron:MC Haaglanden

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen