Groenethee-extract inhibeert chemotherapeuticum bortezomib

Array

infuusGroenethee-extract blokkeert de geneeskrachtige werking van het chemotherapeuticum bortezomib (merknaam: Velcade). Dat ontdekten artsen van de University of Southern California onlangs in een studie met muizen met myeloom. De ontdekking is zorgwekkend, want veel kankerpatienten gebruiken groenethee-extract om de bijwerkingen van de chemotherapie te bestrijden. Bortezomib (Velcade, Jansen-Cilag) wordt bebruikt bij multipel myeloom. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van California (USC) dat online is gepubliceerd in Blood.
De resultaten staan haaks op wat de onderzoekers, onder leiding van Axel Schönthal, adjunct-hoogleraar van het Department of Microbiology and Immunology van USC, verwachten. “Wij dachten dat het groene thee-extract het antitumoreffect van bortezomib juist zou versterken.” De blokkade is een gevolg van chemische interactie tussen beide moleculen. De proteazoomremmer bortezomib kan daardoor niet langer binden aan de receptor in de tumorcellen.

De boosdoener uit de groene thee is met name (-)-epigallocatechine gallaat (EGCG) en andere polyfenolen met 1,2 benzeendiolgroepen. Deze stoffen vormen een adduct met de boorzuurgroep van bortezomib.

In celkweken deed EGCG het al aardig, maar ook in muizen waarbij het voedingssupplement direct in de maag werd gespoten, werkte het stofje het chemotherapeuticum tegen, schrijven ze in het tijdschrift Blood.

De onderzoekers waren erg verrast door de resultaten, ze hadden juist gehoopt dat de groene thee het antikankermiddel zou versterken. Of het extract bij mensen ook zo werkt, zullen we nooit weten: een klinische studie is vanwege ethische bezwaren geen optie.

Bron: University of Southern California

Recente artikelen