De openingstijden van spoedposten (afl. 10)

Array

spoedpostEen spoedpost heeft grote voordelen voor patienten  en minder economische voordelen . De cultuurverschillen tussen huisartsenposten en SEH’s zijn groot maar te overbruggen.  Zie voor definitie de vorige negen afleveringen over dit onderwerp en eerder volgde een uiteenzetting over de begrippen delegatie en substitutie en soorten taakherschikking. De negende aflevering ging over factoren die taakherschikking ofwel functie-differentiatie zo moeilijk maken.

In deze aflevering ga ik in op de openingstijden van spoedposten. In Engeland bestaan inloopcentra voor huisartsenzorg (walk in centers). Meestal liggen ze in winkelcentra, stations en op bedrijvenparken. De National Health Service (NHS) betaalt deze centra. Soms bevinden de walk in center zich in een ziekenhuis, in of tegen de Spoedeisende Hulpafdeling aan. Dan zijn het spoedposten die 24 uur per dag open zijn. In Manchester heb ik dat gezien. Maar daar was ’s nachts het walk in center gesloten en deed alleen de SEH dienst.

In Nederland bestaan spoedposten alleen buiten kantooruren. Overdag nemen reguliere huisartsen de eerstelijns spoedzorg voor hun rekening. Ik vraag mij af op langere termijn deze scheiding van overdag een SEH en na vijven een spoedpost te handhaven is. Het kan niet zo zijn dat het medische beleid buiten kantooruren anders is dan overdag. Dat overdag wel een aanloper op de SEH wordt geholpen, terwijl deze ’s avonds getrieerd wordt naar een huisarts. Is er van overdag dan sprake van een inferieure kwaliteit? Zou er niet ook overdag een huisarts op de SEH aanwezig moeten zijn? Ik ben er niet uit.

Als docent op afstand in deze miniserie colleges maak ik mijn twijfels kenbaar. Graag ontvang ik reacties van lezers over openingstijden binnen het nieuwe fenomeen van spoedposten. Deze serie mini colleges gaat vooraf aan het negende nationale congres, zeg maar jaarbeurs, over recente ontwikkelingen in de ambulancezorg, huisartsenposten en SEH’s op vrijdag 18 september. Plenaire inleiders uit binnen- en buitenland en twintig (!!) workshops gaan in op alle aspecten van spoedzorg. Wilt u naar dit congres? Wilt u in één dag op de hoogte raken van alle recente ontwikkelingen in beleid, veld en onderzoek binnen en buiten uw eigen directe beroepsgroep en voorziening? Reeds 130 deelnemers meldden zich aan. Surf  naar www.integratedcare.nl en klik door op nascholing, lees de uitgebreide brochure en meld u aan.
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen