IGZ waarschuwt ziekenhuizen voor verkeerd gebruik propofol

1
578

propofolDe Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) waarschuwt ziekenhuizen voor de risico’s op infecties bij verkeerd gebruik van propofol op operatiekamers. De IGZ stuurde deze week hierover een circulaire aan alle ziekenhuizen en apotheken.

Propofol is een verdovings- of kalmeringsmiddel dat per injectie wordt toegediend. Het geneesmiddel is erg vatbaar voor bacterien. Daarom moet het direct na het aanprikken van de injectieflacons of het openen van ampullen worden toegediend, zoals op de bijsluiter staat vermeld. Een eventueel restant moet worden vernietigd. Als dit niet gebeurt en een injectieflacon meerdere malen wordt aangeprikt, dan kan dat leiden tot infecties bij patienten. Vandaag werd bekend dat dit middel Michael Jackson ook fataal is geworden.

Aanleiding voor deze waarschuwing is onderzoek naar een calamiteit waarbij meerdere patienten in een reeks van operaties ziek werden als gevolg van een infectie. Uit analyses blijkt een oorzakelijk verband tussen deze infecties en verkeerd gebruik van flacons propofol op de operatiekamer.

De inspectie wil onzorgvuldig gebruik van flacons propofol in andere ziekenhuizen voorkómen en tegelijkertijd het belang van zorgvuldige naleving van toedieninginstructies van geregistreerde geneesmiddelen onderstrepen. De inspectie adviseert ziekenhuizen daarom hun assortiment aan propofol-producten af te stemmen op de patientenpopulatie en de te verrichten ingrepen; dit is goed mogelijk omdat het geneesmiddel in verschillende vormen, sterktes en hoeveelheden op de markt is. Daarnaast wil de inspectie dat ziekenhuizen protocollair vastleggen hoe hun zorgverleners met dit geneesmiddel moeten omgaan en zich daarbij baseren op informatie van de registratiehouder / fabrikant.

Ga hier naar de circulaire Propofol.

Bron: IGZ

1 REACTIE

  1. […] Lijfarts Murray gaf Micheal Jackson fatale dosis Propofol Submitted by Redactie Medicalfacts/ER on July 28, 2009 – 16:25One Comment Conrad Murray, de privéarts van Michaël Jackson, heeft de zanger enkele uren voor diens overlijden Propofol toegediend. Dat meldt de Amerikaanse zender CNN dinsdag. CNN beroept zich op een niet nader genoemde bron uit de omgeving van Jacksons familie, die toegang tot het onderzoek heeft. De autoriteiten gaan er vanuit dat het middel Propofol, dat normaal gezien enkel bij operaties of onderzoeken in het ziekenhuis wordt gebruikt, mogelijk de plotse dood van Jackson op 25 juli uitgelokt heeft.Onzorgvuldig gebruik van Propofol, beter bekend onder de merknaam Diprivan, kan een hartstilstand veroorzaken.Vandaag werd ook bekend dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ)  ziekenhuizen waarschuwt voor de risico’s op infectie… […]

Comments are closed.