Topsalarissen medisch specialisten moeten aan banden

Array

artsNaar aanleiding van het bericht dat maar liefst 10 procent van de medisch specialisten in loondienst bij een Universitair medisch centrum méér verdient dan de norm van 180.000 euro wil Kamerlid Renske Leijten dat de minister deze beloningen gaat aanpakken. Leijten: “Deze salarissen worden betaald uit premiegelden en belastingen, dus er moet zorgvuldig mee om gegaan worden. Wanneer een norm wordt overschreden, moeten we ingrijpen. Het argument dat de medisch specialisten anders ergens anders heen gaan doet niet ter zake. Niet geld verdienen moet de motivatie zijn, maar goed wetenschappelijk onderzoek kunnen doen moet de drijfveer zijn”.

Medisch specialisten werken óf in loondienst onder een CAO, of zijn vrijgevestigd. Voor de vrijgevestigde specialisten geldt een uurtarief. Leijten: “Via dat uurtarief is het mogelijk flink meer te verdienen en het lijkt er nu op of de universiteiten, die meestal met specialisten in loondienst werken, deze beloningen als norm gaan nemen, in plaats van andersom. Ik stel voor dat voor vrijgevestigden een dagtarief gaan gelden, zodat men ook daar binnen de norm blijft”.

De minister heeft inmiddels al aangekondigd in te grijpen bij de vrijgevestigden, omdat ‘er een fout in het systeem zit’. Leijten: “De minister moet nu doorpakken en zorgen dat er ook een einde wordt gemaakt aan de cultuur van de ‘goodwill’ betalingen om tot een maatschap toe te treden envrijgevestigd specialist te kunnen worden. De bedragen om je in te kopen in een maatschap kunnen oplopen tot meerdere tonnen en het geldt als argument om later veel te ‘moeten’ verdienen”.

Leijten stelt ook voor om de numerus fixus voor studenten geneeskunde nu echt af te schaffen. “Dit willen wij al jaren, het zal de schaarste opheffen en daarmee ook het argument om hoge tarieven te vragen”.

Bron: SP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen