Accijns shag moet met vijftig cent omhoog

Array

shagDe accijns op shag moet met vijftig eurocent omhoog. Dat eisen Stivoro en Clean Air van het kabinet in de hoop dat meer rokers stoppen. KWF Kankerbestrijding deelt die mening en pleit daarbij voor een speciaal tabaksontmoedigingsfonds.   Amsterdam, 6 augustus 2009 – GroenLinks steunt het initiatief. PvdA, SP en VVD wijzen het niet op voorhand af. Ook sigarettenfabrikant Philip Morris wil een hogere accijns op shag, om dat tarief gelijk te trekken met dat van sigaretten. Bij stevige prijsverhogingen stappen veel sigarettenrokers over op de goedkopere shag. Na de accijnsverhoging van 2004 daalde de verkoop van sigaretten met 12 procent. Die van shag met slechts 8 procent, meldt Stivoro, het expertisecentrum dat is opgezet door de Nederlandse Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Astma Fonds.
Goedkope shag
Hoogleraar verslaving en verslavingszorg Cor de Jong van de Radboud Universiteit in Nijmegen juicht een stevige prijsverhoging van shag toe: ‘Omdat dat de vluchtroute van sigaretten naar de goedkope shag afsluit’. Op een pakje sigaretten van 4,60 euro (19 sigaretten) zit 2,62 euro accijns, op een pakje shag van 5,50 euro met een inhoud van 45 gram (30 tot 40 shagjes) zit 2,94 euro accijns. Er wordt ook nog BTW over geheven. ‘Zulke goedkope shag is uit het oogpunt van volksgezondheid absoluut niet wenselijk, want die tabak is – vanwege het hoge teerniveau – vaak nog slechter voor de gezondheid dan sigaretten’, stelt Willem van den Oetelaar, directeur van Clean Air. ‘Het meest schadelijke product zou juist het duurste moeten zijn. ‘Uit praktijkervaring blijkt dat alleen een stevige prijsverhoging mensen van het roken kan afbrengen. ‘Elk jaar een dubbeltje taks erbij zet geen zoden aan de dijk’, weet directeur Lies van Gennip van Stivoro. Het verbod op roken op de werkplek – zoals dat in recent werd ingevoerd – deed ook veel mensen besluiten om te stoppen.

Stoppen met roken
KWF Kankerbestrijding pleit al jaren voor accijnsverhoging en vindt dat deze maatregel de meest kosten-effectieve maatregel is op het terrein van tabaksontmoediging. De stichting vindt dat de maatregel met name effectief is voor jongeren en voor mensen uit de lagere inkomensgroepen (die relatief meer roken dan mensen uit de hogere inkomensgroepen). Onderzoek wijst uit dat 10 procent prijsverhoging leidt tot 4 procent daling van het tabaksgebruik.
De stichting vindt dat de inkomsten op tabaksaccijnzen naar het tabaksontmoedigingsbeleid zouden moeten gaan. In 2007 ontving de Nederlandse staat 2.133 miljoen euro aan tabaksaccijnzen en was er 7,6 miljoen beschikbaar voor tabaksontmoediging (wat neerkomt op ‘slechts’ 0,36% van de accijnzen). De accijnsverhoging zou volgens KWF Kankerbestrijding minimaal 50 cent moeten bedragen (waardoor op een pakje van 4,60 euro een accijns zou komen te zitten van 3,12 euro). Daarvan zou 10 eurocent naar een speciaal tabaksontmoedingingsfonds moet gaan om het aantal rokers te verlagen, onder andere door hen actief te begeleiden met stoppen met roken.

Bron: KWF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen