Diverse ziekenhuizen dienen claims in bij overheid

Array

ziekenhuisEen tiental ziekenhuizen heeft vorig jaar een claim ingediend bij het Rijk. Ziekenhuizen moeten door het geliberaliseerde vastgoedregime dat vorig jaar in de sector is ingevoerd fors afschrijven op de waarde van hun gebouwen. Volgens de ziekenhuizen is de overheid daarvoor aansprakelijk. Ze verhalen enkele honderden miljoenen euro`s op de overheid. In het jaarverslag over 2008 heeft een tiental ziekenhuizen een claim opgenomen tegen de overheid, de zogenaamde hardheidsclausule en nadeelcompensatie. De waardevermindering van het vastgoed wordt veroorzaakt door de overgang naar een ander vastgoedregime. Ziekenhuizen mochten tot 1 januari 2008 pas bouwen als zij een vergunning hadden van de overheid. De overheid was echter wel verantwoordelijk voor rente en aflossing op de financiering. Sindsdien mogen ziekenhuizen vrij bouwen. Zij moeten de financieringslasten wel zelf terugverdienen uit hun omzet.

De waardevermindering van het vastgoed wordt veroorzaakt door de overgang naar een ander vastgoedregime. Ziekenhuizen mochten tot 1 januari 2008 pas bouwen als zij een vergunning hadden van de overheid. De overheid was echter wel verantwoordelijk voor rente en aflossing op de financiering. Sindsdien mogen ziekenhuizen vrij bouwen. Zij moeten de financieringslasten wel zelf terugverdienen uit hun omzet.

Minister Klink van VWS zei tijdens het Kameroverleg dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een positief besluit heeft genomen over het beroep op de hardheidsclausule van het Vlietland Ziekenhuis. De NZa zal over een week of drie uitsluitsel geven over de criteria die gelden voor de hardheidsclausule, aldus Klink. Naar verluid verschillen VWS en de NZa over de uitwerking. Het ministerie is bevreesd voor de macro-budgettaire consequenties.De hardheidsclausule is bedoeld voor nieuw bouwende ziekenhuizen die door de afschaffing van het bouwregime groot financieel nadeel ondervinden. Ziekenhuizen zijn daardoor zelf verantwoordelijk geworden voor de financiering van nieuwbouw, waar voorheen de overheid de kapitaallasten voor haar rekening nam.

In juni werd bekend dat het Vlietland Ziekenhuis acute liquiditeitsproblemen had, omdat de verkoop van het oude terrein pas in het najaar plaatsvindt, waar het ziekenhuis had gerekend op het voorjaar. Daarmee is 18 miljoen euro gemoeid, staat in een interne brief waarover Zorgvisie beschikt. Daarnaast werd iedere maand afgesloten met een negatief exploitatieresultaat van 1,2 miljoen euro. Volgens Zoelen is dat inmiddels minder. Hij neemt maatregelen om de omzet te vergroten en de kosten te drukken.

Bron: Het Financieele Dagblad & Zorgvisie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen