Inspecties brandveiligheid voor de GGZ aangekondigd

Array

brandblusser-close-upGGZ Nederland heeft een overleg gevoerd met het Ministerie van VWS en de VROM Inspectie (VI) over de verdere vervolgstappen van het Actieprogramma Brandveiligheid. In 2007 zijn er ongeveer 100 branden in zorginstellingen geweest met een totale schade van 84 miljoen euro. Het afgelopen jaar zijn er meerdere keren vragen gesteld in de Tweede Kamer over de brandveiligheid in zorginstellingen en het wonen met zorg.

In het kader van het actieprogramma Brandveiligheid van de Ministeries van Binnenlandse Zaken, VROM en VWS wordt gewerkt aan structurele maatregelen.
Rapportage actieplan brandveiligheid en brandveiligheidsvisie
In het Algemeen overleg van 26 mei jl. is de actuele stand van zaken met betrekking tot het actieprogramma Brandveiligheid besproken. De rapportage over het actieplan brandveiligheid en de brandveiligheidsvisie is door het Ministerie van VWS en VROM opgesteld en door de Tweede Kamer geaccepteerd.

Inspecties

In deze rapportage wordt aangegeven dat de zorg door de VI geïnspecteerd zal worden in 2010. Deze inspectie heeft een brede insteek en is een gezamenlijke opdracht vanuit het ministerie van VWS, VROM en Sociale Zaken. Op dit moment heeft GGZ Nederland nog geen duidelijkheid wanneer de eerste inspecties zullen plaatsvinden en waar VI precies op gaat letten. Wel is inmiddels duidelijk dat VI in haar inspectie de wet- en regelgeving als basis zal gebruiken en haar eigen inspectiemethode hanteert. Er wordt geen gebruik gemaakt van handreikingen en certificeringsmethoden van externe bedrijven die in onze sector worden gehanteerd.

VI verricht zelfstandig haar eigen onderzoek en heeft ook de bevoegdheid daartoe. Ook is inmiddels duidelijk dat de inspectieopdrachten van de verschillende ministeries in één inspectie gebundeld zullen gaan worden en er gewerkt zal gaan worden met een representatieve spreekproef. De uiteindelijke resultaten zullen besproken worden in de Tweede Kamer.

Ggz-‘cellen’ onderzocht in brandveiligheidsonderzoek
Hoewel in het Algemeen overleg van 20 juli is (nog) niet is gesproken over de celcomplexen van de ggz en andere zorgsectoren, blijkt uit het overleg van GGZ Nederland en VI dat in haar brandveiligheidsonderzoek ook de ‘cellen’ onderzocht zullen worden. In de ggz vallen niet alleen de justitiele voorzieningen, maar ook de gebouwen van gesloten afdelingen en separeerruimten onder de definitie van de celcomplexen.

Brandveiligheid van politiecellen
Op 20 juli is in het Algemeen overleg wel gesproken over de brandveiligheid van politiecellen, deze is onvoldoende. Uit een onderzoek van de VI blijkt dat er sprake is van bouwkundige tekortkomingen en de gebruiksvoorschriften niet goed worden nageleefd. Minister ter Horst wil dat de brandveiligheid van de politiecellen nog dit jaar aan de eisen voldoet. Zonodig zullen er passende maatregelen worden genomen. Minister Van Middelkoop laat de cellen die in beheer zijn van de Koninklijke Marechaussee onderzoeken met een brandveiligheidscan en zet zo nodig een verbetertraject in gang. Minister Van der Laan zal in de bouwregelgeving verduidelijken wat precies onder een cel en onder een andere ruimte waarin personen worden vastgehouden, wordt verstaan en welke voorschriften daarbij precies van toepassing zijn.

Instrumenten en wet/regelgeving op het gebied van brandveiligheid
Afgelopen jaar zijn er in overleg en/of in samenwerking met GGZ Nederland meerdere instrumenten en wet/regelgeving ontwikkeld. Hierbij een korte weergave;

Bron: GGZ Nederland

Recente artikelen