Nieuw vakgebied: biowiskunde

Array

cijfersWiskunde is behoorlijk belangrijk in de levenswetenschappen, dat er een nieuw vakgebied zou moeten komen: biowiskunde. Dat bepleit de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Ruim veertig procent van de verpleegkundigen scoort een onvoldoende voor rekenvaardigheid. Maar ook artsen geven aan wel eens een rekenfout te hebben gemaakt bij het toedienen van medicijnen.

Onder Biowiskunde worden die gebieden van de wiskunde verstaan die enerzijds een bijdrage leveren aan het mathematisch formuleren van vraagstellingen in de levenswetenschappen en aan het onderzoek aan die vraagstellingen en anderzijds gemotiveerd en gestimuleerd worden door modellen in de levenswetenschappen. Het grensgebied ‘Biowiskunde’ wordt hierbij breed opgevat – van molecuul tot biosfeer, van biofysica tot ecologie, van landbouwwetenschappen tot (dier)geneeskunde, van analyse tot statistiek.In deze disciplines was de beschrijvende aanpak tot voor kort dominant. Maar de onderzoekers gebruiken steeds vaker wiskundige modellen om te verklaren en te voorspellen. Dat vraagt om de oprichting van een nieuw vakgebied, met eigen bachelor-, master- en promotieopleidingen en eigen onderzoeksgeld.

De Verkenningscommissie Biowiskunde is op verzoek van de Akademieraad voor de Wiskunde door het dagelijks bestuur van de KNAW ingesteld. Het dagelijks bestuur heeft de Verkenningscommissie opgedragen een wetenschapsverkenning op het gebied van de Biowiskunde uit te voeren. De verkenning zal resulteren in aanbevelingen aan universiteiten, onderzoeksinstellingen en intermediaire organisaties -zoals NWO en KNAW-, overheid, bedrijfsleven, andere financiers en individuele onderzoekers. Overeenkomstig het instellingsbesluit dient de Verkenningscommissie antwoord te geven op de volgende vragen:

  • Welke wetenschapsinhoudelijke ontwikkelingen doen zich mondiaal in de Biowiskunde*) voor? Wat zijn de dominante programmatische of thematische trends, mede op basis van in het buitenland verschenen rapporten?
  • Wat is de maatschappelijke rol van de Biowiskunde?
  • Wat is de vraag naar en wat is het aanbod van biowiskundige kennis en inzichten in Nederland (i.e. inclusief een overzicht van de groepen -met hun omvang- die actief zijn in Nederland) en welke financieringsstromen zijn er?
  • Waar bevinden zich internationaal gezien de niches en de kansen voor de Nederlandse Biowiskunde en welke onderzoeksagenda-op-hoofdlijnen (‘priority research themes’) vloeit daaruit voort?
  • Welke perspectieven zijn er voor nationale en internationale samenwerking?
  • Welke maatregelen in financiering en/of organisatie zijn gewenst om het onderzoek in de Biowiskunde goede ontwikkelingsmogelijkheden te bieden?
  • En hoe ligt dit voor het (hoger) onderwijs op dit terrein?
  • Welke arbeidsmarktperspectieven zijn er voor jong talent op het gebied van de Biowiskunde?


Bron: KNAW

Recente artikelen