Gebitsslijtage

Array

gebitsslijtageNaast de traditionele aandachtspunten in de tandheelkunde — caries, parodontale aandoeningen en tandeloosheid — vormt gebitsslijtage een steeds groter probleem Het komt al regelmatig voor dat adolescenten geheel vrij zijn van caries en parodontitis, maar dat hun dentitie extreem is aangetast door slijtage. Oorzaken zijn vaak overmatig gebruik van frisdranken, snoep of bruxisme. Ook bij ouderen zien we gebitsslijtage steeds vaker: in de meeste gevallen in combinatie met een behandelachterstand of gebitsmutilaties.

Dit boek behandelt alle relevante theoretische en praktische aspecten van gebitsslijtage op toegankelijke wijze. In het eerste deel komen diagnostiek en behandeling uitvoerig aan de orde. In het tweede deel ligt de nadruk op aansprekende, rijk geïllustreerde casuïstiek in de volle breedte van dit boeiende aandachtsgebied.

Gebitsslijtage bevat circa 250 klinische kleurenafbeeldingen, tientallen röntgenfoto’s, grafieken en tabellen. Het is bedoeld voor de dagelijkse praktijk van tandartsen algemeen practici, tandartsen specialisten en mondhygienisten.

Over de Auteur
Prof. dr. C. de Baat is hoogleraar geriatrische tandheelkunde (afdeling orale functieleer) aan het UMC St. Radboud te Nijmegen. Daarnaast is hij hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde (NTvT).
Prof. dr. A. van Nieuw Amerongen is emeritus hoogleraar orale biochemie aan de ACTA te Amsterdam. Tevens is hij voorzitter van de werkgemeenschap NWO: ‘Pathofysiologie van Orale Weefsels.’
Prof. dr. F. Lobbezoo is tandarts-gnatholoog en senior onderzoeker aan de Interuniversitaire Onderzoeksschool Tandheelkunde (IOT). Verder is hij coördinerend chef de clinique sectieklinieken afdeling Orale Functieleer aan de ACTA te Amsterdam en coördinator van de postinitiele masteropleiding tot tandarts-kinesioloog.

Inhoud:
1 Structuur, fysiologie en sensitiviteit van harde gebitsweefsels / 2 Inleiding gebitsslijtage; classificatie, oorzaken en meetmethoden / 3 Attritie / 4 Abrasie / 5 Demasticatie / 6 Abfractie / 7 Erosie (algemeen) / 8 Erosie bij kinderen / 9 Combinaties en interacties van diverse typen gebitsslijtage / 10 Gevolgen, klachten en presentatievormen / 11 Restauratieve behandeling van gebitsslijtage / Casuïstiek

Titel Gebitsslijtage
Ondertitel Een praktische handreiking voor preventie, diagnostiek en behandeling
Auteur(s) prof. dr. C. de Baat, prof. dr. F. Lobbezoo, prof. dr. A. van Nieuw Amerongen
Druk 1
Taal Nederlands
Uitgever Prelum Uitgevers
Verschenen Juli 2009
Medium gebonden boek
Omvang 251 p.

ISBN / 9789085620204
Onze prijs 120.00 euro

Gebitsslijtage / druk 1
Gebitsslijtage / druk 1
Baat, C. De

Recente artikelen