Verspreiding Q-koorts nog steeds niet onder controle

Array

q-koorts-bacterieHet aantal gevallen van Q-koorts in Nederland is gestegen tot meer dan tweeduizend. Volgens het RIVM zijn er dit jaar 2026 geregistreerde gevallen geteld.  En er is nog geen definitieve oplossing voor met Q-koorts besmette geitenmest.
De ziekte komt de laatste jaren steeds vaker in Nederland voor. Aanvankelijk vooral in Noord-Brabant, maar inmiddels ook in andere provincies. Het aantal gevallen is nu al twee keer zo hoog als in heel 2008.

Het verkleinen/hakselen van de mest als voorbewerking voor sterilisatie c.q. verbranding, draagt bij aan verspreiding van de bacterie Coxiella burnetii. De kans op vorming van besmette stofdeeltjes is zelfs substantieel groter dan bij het uitmesten van een potstal. Verspreiding kan alleen in een volledig gesloten procesgang worden voorkomen.Mensen met Q-koorts hebben griepverschijnselen als koorts, hoofdpijn en braken. De ziekte kan ook leiden tot een chronische ontsteking van de hartkleppen. Q-koorts wordt vooral verspreid door geiten en schapen. De bacterie komt in grote hoeveelheden vrij bij lammerende geiten in het voorjaar.

Recente artikelen