VU medisch centrum Duizendste kind onderzocht

0
328

kleutersVoor de duizendste keer doet op vrijdag 14 augustus een jonge Amsterdammer mee aan de ABCD-studie. Deze studie, voluit Amsterdam Born Children and their Development, is een langlopend onderzoek naar de gezondheid van Amsterdamse kinderen. Samen met wetenschappers van de GGD en het AMC volgt kinderarts Reinoud Gemke de kinderen al van vóór hun geboorte. Binnen deze studie is hij betrokken bij het onderzoek van drie promovendi naar risicofactoren voor overgewicht, hart- en vaatziekten en metabool syndroom bij kinderen. Inmiddels zijn ze vijf jaar oud.

Bij de kleuters van nu verrichten de onderzoekers verschillende metingen: ze kijken naar lengte, gewicht, lichaamssamenstelling en bloeddruk en meten het gehalte cholesterol en suiker in het bloed na een vingerprikje. Ook krijgen de kinderen een aantal taken om de cognitieve ontwikkeling te testen.
In de ABCD-studie worden ruim 8.000 kinderen van verschillende etnische afkomst, gevolgd vanaf de zwangerschap tot ze volwassen zijn. Onderzocht wordt in welke mate de gezondheid van deze kinderen (bij geboorte en op latere leeftijd) wordt beïnvloedt door de leefgewoonten en omstandigheden van hun moeder tijdens de zwangerschap. Dit blijkt sterk af te hangen van de etnische afkomst van de ouders. De oorzaken hiervan zijn echter nog grotendeels onduidelijk. Uiteindelijk moeten de resultaten leiden tot betere voorlichting voor (aanstaande) ouders en preventieve zorg voor (jonge) kinderen.