67% bedrijven neemt geen maatregelen tegen Mexicaanse griep

Array

Nederlandse werknemer denkt dat de griep aan hem voorbij gaat
h1n1-mf-31Een ruime meerderheid van de Nederlandse bedrijven is niet voorbereid op de Mexicaanse griep, zij hebben geen protocol. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder meer dan 500 respondenten. Verder komt naar voren dat ook bijna 70 procent van de werkende Nederlanders niet bang is om op het werk besmet te worden met het virus.Ondanks het toenemend aantal gevallen van de Mexicaanse griep in Nederland, inmiddels 1473 (bron: rivm.nl, 14 augustus 2009), nemen nog weinig Nederlandse bedrijven maatregelen. Bij de ondernemingen die zich wel gereed maken voor besmettingen volgen de medewerkers het protocol nauwelijks op. Van de organisaties die wel maatregelen voeren, zegt meer dan een derde (31%) van de werknemers de genomen voorzorgsmaatregelen te negeren. Florence Schmit, uitgever van NationaleVacaturebank.nl: “Het is opmerkelijk dat slechts een klein deel van de Nederlandse bedrijven maatregelen heeft genomen tegen de Mexicaanse griep. Zeker met de verwachte toenamegolf in september. Bedrijven lijken er niet bewust van te zijn dat het de bedrijfscontinuïteit in gevaar brengt, dit terwijl het ziekteverzuim door het virus naar schatting toeneemt van vijf naar dertig procent. Bedrijven moeten zich nu al voorbereiden op eventuele besmettingen en niet wachten totdat het zover is.”

Werknemers denken de dans te ontspringen
Ongeacht de reele kans op besmetting met het Mexicaanse griepvirus denkt 70 procent van de Nederlandse werknemers dat het hen niet overkomt. Niet iedereen is zo positief, ruim 30 procent is bang besmet te worden door één van zijn collega’s. “Het werk is een plek waar de kans op besmetting groot is, je zit immers met veel mensen in een kleine ruimte. Ondanks dat veel werkende Nederlanders een positieve instelling hebben, is het belangrijk om bestaande protocollen en adviezen te volgen om de kans op besmetting ook daadwerkelijk te verkleinen. Werkgevers hebben een belangrijke rol om het personeel te informeren en voor te bereiden op een eventuele uitbraak”, aldus Schmit.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen