Nasleep faillissement Meavita

Array

48 miljoen staatssteun nodig, grotendeels voor bekostiging sociaal plan
meavita-logoDe Thuiszorg Groningen en Haagse Woon- en Wijkzorg hebben staatssteun aangevraagd om het sociaal plan te kunnen bekostigen. De financiering moet uit de AWBZ komen. Na het faillissement van Meavita is de continuïteit van de zorg gewaarborgd door 2 nieuw opgerichte stichtingen. Deze stichtingen hebben het volledige personeel van Meavita overgenomen. Inmiddels zijn de noodzakelijke reorganisatieplannen bekend geworden. De Thuiszorg Groningen en Haagse Woon- en Wijkzorg hebben staatssteun aangevraagd om het sociaal plan te kunnen bekostigen. De financiering moet uit de AWBZ komen.

Na het faillissement van Meavita is de continuïteit van de zorg gewaarborgd door 2 nieuw opgerichte stichtingen. Deze stichtingen hebben het volledige personeel van Meavita overgenomen. Inmiddels zijn de noodzakelijke reorganisatieplannen bekend geworden. Ongeveer 1000 medewerkers verliezen hun baan.

Met vakbonden is een sociaal plan afgesloten dat de gevolgen van de reorganisatie voor de werknemers moet opvangen. Voor de bekostiging van dit sociaal plan is een bedrag van circa 38 miljoen nodig. Het geld om dit sociaal plan te betalen zou uit de AWBZ moeten komen.

Vakbond De Unie vindt het terecht dat de werknemers die hun baan verliezen een nette regeling wordt aangeboden. Zij zijn doorgaans niet verantwoordelijk voor de omstandigheden die hebben geleid tot een faillissement. Wel vindt De Unie het verontrustend dat voor een dergelijk hoog bedrag een beroep wordt gedaan op algemene middelen. Grote overschrijdingen van de AWBZ zullen voor de overheid weer aanleiding zijn om verdere bezuinigingen in de zorg te willen doorvoeren.

Het is de verantwoordelijkheid van de zorgbestuurders (Raden van bestuur, Raden van commissarissen) om de continuïteit van het bedrijf te garanderen. Hierin kunnen ze bijgestaan worden door de interne medezeggenschap die in de WOR bevoegdheden heeft gekregen om mee te kijken over de schouder van de bestuurder. De marktwerking in de zorg is zeer beperkt, dit maakt de omstandigheden waaronder een bedrijf functioneert redelijk voorspelbaar. Bij goed bestuur kan een organisatie in de zorg bijna niet zo in de problemen komen als bij Meavita is gebeurd.

De Unie vindt het belangrijker dat een bedrijf goed bestuurt wordt, dat er tijdig wordt ingegrepen en medewerkers door om- en bijscholing goed inzetbaar worden gehouden. Dan voorkom je omvangrijke reorganisaties, waardoor medewerkers hun baan verliezen en waarvan de kosten worden afgewenteld op de Nederlandse bevolking. Wij vinden het niet gezond dat te gemakkelijk een beroep kan worden gedaan op de algemene middelen. Als je de zekerheid hebt dat er een grote pot met geld op de achtergrond klaarstaat om de financiele gevolgen op te vangen, dan is het makkelijker om onverantwoorde risico’s te nemen.

Bron: De Unie Zorg en Welzijn

Recente artikelen