Tien jaar Public Health Onderwijs

Array

julius-centrumIn 1999 wijzigde het UMC Utrecht ingrijpend haar medische opleiding. Het onderwijs werd gezondheidsprobleemgestuurd en niet meer per discipline gegeven. Studenten werden geprikkeld om actief kennis te verwerven en toe te passen. Sinds 1999 functioneert dit curriculum naar grote tevredenheid van studenten, docenten, universitaire leiding en externe instanties. Jaarlijks stromen zo’n 340 nieuwe eerstejaars in.

Onderdeel van de grote wijziging in 1999 was de introductie op grote schaal van Public Health onderwijs. Dat bestond tot dat moment nauwelijks. Overweging was dat vele gezondheidsproblemen een oorzaak hebben in een ongezonde omgeving of een ongezonde leefstijl. Vele medisch consulten eindigen met een leefstijl advies.

Anno 2009 omvat het Utrechtse Public Health onderwijs een vierweeks co schap sociale geneeskunde, een verplicht blok Geneeskunde en Maatschappij en de keuzeblokken Gezondheidsrecht, Zorgmanagement, Diversiteit en Forensische Geneeskunde. Verder draagt het Julius Centrum bij aan tal van andere blokken.

Het was Juliusdocent en Master of Public health dr. Gerdien de Weert die in de eerste jaren het Public Health onderwijs van de grond tilde. Zij maakte tropenjaren om al die blokken en co-schappen van de grond te krijgen. Daarna kwam sociaal geneeskundige Reinier Haneveld, die vele stageplaatsen in de “derde wereld” realiseerde en het keuzeblok Forensische Geneeskunde even interessant en spannend maakte als een gemiddelde CSI aflevering op de TV.

Thans is de arts Maatschappij en Gezondheid Elly de Leeuw hoofd Public Health Onderwijs. Zij stuurt een team aan van zo’n vijftien vaste docenten en tal van gastdocenten. Elly en ondergetekende wensen al onze medische studenten en docenten veel succes in het nieuwe academische jaar.

Op donderdag 10 september vieren wij met een etentje voor ruim dertig (gast)docenten, secretariele ondersteuners en leidinggevenden het tienjarige bestaan van het vernieuwde Public Health onderwijs.
Guus Schrijvers
Noot redactie:
Guus Schrijvers is Hoogleraar Public Health in het bijzonder Structuur en Functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen
en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen