Ziek van geur, maar niet gek

Array

vieze-geurMensen die ziek worden van ongevaarlijke geuren zijn niet gek. Zij nemen die geur namelijk echt anders waar dan andere mensen. De geur wordt sneller gedetecteerd door de hersenen en dieper verwerkt. Wanneer je verwacht ziek te worden van een geur, is het dus mogelijk dat deze geur je ook echt ziek maakt. Dat concludeert NWO-onderzoeker Patricia Bulsing. Zij promoveert op 11 september aan de Universiteit Utrecht.

Zou je favoriete parfum nog net zo lekker ruiken als er met grote letters op stond: ‘pas op, parfum kan giftig zijn’? Waarschijnlijk niet. Maar sommige mensen reageren nog heftiger: zij worden echt ziek. Analyses van geurmoleculen en receptoren in de neus hebben vooralsnog niet uit kunnen wijzen waarom mensen ziek kunnen worden van eigenlijk ongevaarlijke geuren. Volgens Patricia Bulsing speelt onze onbewuste waarneming hierin mogelijk een rol. Zij ontdekte bijvoorbeeld dat mensen het idee geur onbewust associeren met ziekte. Bovendien hebben onze eerdere ervaringen grote invloed op de manier waarop onze hersenen de binnenkomende geur verwerken.

Wie zich wel eens ergens ziek aan heeft gegeten, weet dat de geur van dat voedsel daarna even niet meer te harden is. Je associeert dan die geur met misselijkheid. Zo’n zelfde associatie leerde Bulsing ook haar proefpersonen aan. Zij combineerde een geur met een pijnlijke prikkel in de neus. Hierdoor verwachtten de proefpersonen dat een bepaalde geur met pijn gepaard zou gaan.

Niet in je neus, niet tussen je oren, maar in je hersenen
De psychologe bekeek wat er in de hersenen gebeurde zodra mensen een geur roken waarbij zij pijn verwachtten. Met behulp van elektroden op het hoofd kon Bulsing zien dat de proefpersonen de binnenkomende informatie sneller verwerkten wanneer ze pijn verwachtten. Bij een onplezierige geur die met pijn werd geassocieerd was de verwerking van de informatie bovendien ook intenser, de hersenen stoppen dan meer energie in het verwerken van de informatie. Wanneer mensen dus verwachten dat een geur pijn kan veroorzaken, verwerken onze hersenen de geur ook echt anders.

Overheid en industrie die te maken krijgen met mensen die ziek worden van geuroverlast nemen vaak aan dat mensen zich hun ziekte inbeelden. Bulsing laat nu zien dat dit niet het geval is. De onbewuste associatie tussen geur en ziekte wijst erop dat mensen geuren zien als waarschuwingssignalen. Dan is het handig om geur snel en onbewust te kunnen detecteren en analyseren. De kans op vals alarm neemt hierdoor echter wel toe. Volgens Bulsing kan dat systeem dan ook aan de basis liggen van overdreven lichamelijke reacties op geur.

Patricia Bulsing voerde haar onderzoek uit binnen het project ‘Chemosensory irritation from disagreeable and agreeable odours: subjective versus objective effects’ van Vidiwinnaar Monique Smeets.

Bron: NWO

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen