“Paters Jezuïeten in de zorg” op zaterdag 12 september

Array

jezuietIn de vorige eeuw zaten vele intelligente katholieke  jongens op een middelbare school van paters Jezuïeten te Amsterdam, Den Haag, Nijmegen, Utrecht en elders. Zij kwamen vaak tot hoge posities in de zorg, de politiek, de wetenschap en het bedrijfsleven.

De invloed van de jezuïeten was enerzijds negatief: te lenig redenerend, huichelachtig en schijnheilig. De invloed was ook positief: oog hebbend voor een moderne sexuele moraal, betrokkenheid tonend met internationale ontwikkelingen en hulpverlenend aan bijvoorbeeld AIDS patienten. Een voorbeeld hiervan was de onlangs overleden Jezuïet en studentenpastor Jan van Kilsdonk.

Ondergetekende zat ook bij de jezuïeten op school. Voor zijn zestigste verjaardag kreeg hij als  ‘plagerig bedoeld– cadeautje, een lezing op zaterdag 12 september, 11.00 tot 12.30 uur te Gouda. Ewoud Mijnlieff houdt de lezing. Hij is conservator van het museum te Gouda en promoveerde op de invloed van jezuïeten in de twintigste eeuw. Bent u ook gevormd en misvormd door de jezuïeten? Wilt u naar die lezing? Stuur een mail naar [email protected]

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen