Hard oordeel over omstreden neuroloog Jansen Steur

Array

lemstraEr is sprake van een disfunctionerende medisch specialist, die met zijn handelen schade heeft berokkend aan de patienten die zich aan zijn zorg hebben toevertrouwd.
Ex-neuroloog Jansen Steur heeft een aantal jaren talrijke verkeerde diagnoses gesteld, overbodig onderzoek uitgevoerd en onnodige behandelingen verricht. Niet alleen de disfunctionerende neuroloog Ernst Jansen Steur, maar ook de vakgroepgroep van neurologen, de medische staf, de Raad van Bestuur van het Medisch Spectrum Twente en de Inspectie voor de Gezondheidszorg krijgen zware verwijten. Als zij hun taken juist hadden uitgevoerd, was er waarschijnlijk minder leed berokkend bij de patienten, aldus de commissie. Ook het MST en de Inspectie voor de Gezondheidszorg hebben steken laten vallen. Collega-specialisten hebben onvoldoende melding gemaakt van de problemen en de toenmalige ziekenhuistop heeft nagelaten adequaat in te grijpen, terwijl ze wel op de hoogte was van de problemen.

Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft niet adequaat opgetreden. Dat zijn de conclusies van de commissie Lemstra, die in opdracht van het Medisch Spectrum Twente onderzoek heeft gedaan naar het handelen van neuroloog Jansen Steur en de daarop genomen maatregelen. De conclusies zijn vernietigend.

CONCLUSIES ONDERZOEKSRAPPORT MST COMMISSIE LEMSTRA


1) NEUROLOOG :
– JAREN VERKEERDE DIAGNOSES
– SLECHTE DOSSIERVOERING PATIENTEN
– VALSE INFOVERSTREKKING ZORGVERZEKERAAR
– DIEFSTAL MEDICIJNEN

2) COLLEGA’S:
– KENNIS GEBREKKIGE DOSSIERVORMING JANSEN
– TWIJFELS OVER DIAGNOSES JANSEN
– SAMENWERKING JANSEN UITERST MOEIZAAM

3) ZIEKENHUISTOP (Raad van bestuur)
– DEMPING CONFLICT JANSEN/COLLEGA’S
– PAS ACTIE NA MALVERSATIES MEDICIJNGEBRUIK
– VERZUIMT MELDINGEN INSPECTIE
– LAAKBAAR HANDELEN BOETEBEDING GEHEIMHOUDING KLACHT
PATIENT/JANSEN

4) INSPECTIE GEZONDHEIDSZORG (IGZ)
– VERZUIMT INGREEP CONFLICTEN NEUROLOGIE MST
– AFWACHTENDE HOUDING IGZ
– INGRIJPEN INSPECTIE TEVEEL GERICHT OP SPECIALIST

AANBEVELINGEN ONDERZOEKSCOMMISSIE LEMSTRA
1) VERHOGING PATIENTVEILIGHEID
2) BEPERK BEROEPSGEHEIM MEDISCHE DOSSIERS COLLEGA’S
3) INTRODUCTIE MEDISCHE MANAGER
4) FUNCTIONERINGS/BEOORDELINGSGESPREKKEN SPECIALISTEN
5) PROFESSIONALISEER RAAD VAN TOEZICHT
6) EERDER HERKENNING DISFUNCTIONEREN SPECIALISTEN
7) BEWAKING WERKZAAMHEDEN WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK

In het onderzoeksverslag wordt dat bevestigd. “Er is sprake van een disfunctionerende medisch specialist, die met zijn handelen schade heeft berokkend aan de patienten die zich aan zijn zorg hebben toevertrouwd.” Ook zegt de commissie dat de schade “beduidend minder omvangrijk” zou zijn geweest, indien naaste betrokkenen hun verantwoordelijkheid hadden genomen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg wist volgens de onderzoekers van de medicijndiefstal en receptenvervalsing, maar nam aan dat er sprake was van een verslaafde arts die met ziekteverlof was gestuurd. “De inspectie stelde zich lijdelijk op en verzuimde zelf onderzoek te doen.”

De Inspectie voor de Gezondheidszorg wist volgens de onderzoekers van de medicijndiefstal en receptenvervalsing, maar nam aan dat er sprake was van een verslaafde arts die met ziekteverlof was gestuurd. “De inspectie stelde zich lijdelijk op en verzuimde zelf onderzoek te doen.”jansen-steur

De commissie doet de aanbeveling het medisch beroepsgeheim gedeeltelijk op te heffen. Collega-specialisten zouden inzage in de dossiers moeten hebben bij twijfel over een behandeling. Ook moeten er functioneringsgesprekken met medisch specialisten worden ingevoerd om de kwaliteit van hun werk te kunnen toetsen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg moet daarvoor richtlijnen opstellen.Conflicten tussen specialisten en patienten moeten in een vroegtijdig stadium en voortvarend worden aangepakt. Door het aanstellen van medische managers zou het contact tussen patienten en specialisten moeten kunnen verbeteren. Ziekenhuizen moeten daarbij meer openheid betrachten over medische fouten.

De neuroloog, die van 1978 tot 2003 in het Medisch Spectrum Twente werkte, vertelde tientallen patienten onterecht hebben verteld dat ze ongeneeslijk ziek waren. Jansen ging later aan de slag als neuroloog in Duitsland. Dat was in strijd met de afspraak die hij met het ziekenhuis in Twente heeft gemaakt, dat hij niet meer zou werken. Inmiddels is hij op non-actief gesteld.

Het rapport is dinsdag in Enschede gepresenteerd in de link vind u het rapport

Recente artikelen