Arabisch sprekende kindertandarts in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis

Array

sint-lucas-andreas-ziekenhuisJonge kinderen krijgen steeds meer gaatjes in hun gebit. Dat kunnen ouders voorkomen door met kinderen vanaf twee jaar naar de tandarts te gaan. Maar ‘gewone’ tandartsen weten vaak niet wat ze aanmoeten met peuters. De kindertandarts wèl. Om de tandarts beter toegankelijk te maken voor kinderen, heeft het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in een praktijk geopend van deze gespecialiseerde tandartsen.

Uit recent onderzoek van GGD Rivierenland blijkt dat jonge kinderen steeds vaker gaatjes in hun gebit hebben omdat zij te weinig hun tanden poetsen. Dit kan voorkomen worden als ouders hun kinderen vanaf tweejarige leeftijd meenemen naar de tandarts. Maar dat gebeurt nog te weinig, zegt kindertandarts Jaap Veerkamp. ´Gewone tandartsen weten vaak niet wat ze aanmoeten met jonge kinderen, dus richten zij zich niet op deze groep. Als zij toch peuters op bezoek krijgen, verwijzen zij het liefst door naar de kindertandarts. Maar daarvan zijn er nog te weinig. Gevolg is dat ouders niet altijd leren hoe ze aantasting van het gebit van peuters kunnen voorkomen.´

Meer geduld
Om beter toegankelijk voor patientjes te zijn, heeft het ziekenhuis een praktijk geopend van drie kindertandartsen en een preventieassistente. Gezien de patientenpopulatie en het belang van goede communicatie in de kindertandheelkunde is het erg prettig dat een van hen Arabisch spreekt. Kindertandartsen hebben meer tijd, geduld en begrip voor kleine kinderen, legt Veerkamp uit. ´Een jochie van twee doet niet automatisch zijn mond wijd open. Dus neem je hem eerst rustig op schoot, laat je hem acclimatiseren en doe je een spelletje. Wij passen ons zoveel mogelijk aan het incasseringsvermogen van het kind aan. Een tandheelkundige behandeling zit voor een peuter boordevol prikkels, die wij zo gelijkmatig en laag mogelijk aanbieden. Soms is een verdoving of narcose nodig. Voor ons is het dan ook handig om binnen een ziekenhuis te werken, zo kunnen we snel een kinderarts of anesthesioloog raadplegen.´

Preventie
Na de behandeling door de kindertandarts, blijven de kinderen nog een tijdje onder controle bij de preventieassistente. Zij leert ouders hoe ze aantasting van het gebit kunnen voorkomen. ´De huidige kindervoeding, zoals de gezoete yoghurtdrank, is heel slecht voor het gebit. De enige remedie daartegen is twee keer per dag de tanden te poetsen met een fluoride tandpasta, en het aantal zoetmomenten op een dag te beperken tot zeven, inclusief de drie maaltijden. Als ouders dat weten, kunnen zij bij hun peuters veel gaatjes en erger leed voorkomen,´zegt Veerkamp.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen