Vlaamse zorgtrajecten veelbelovend

Array

vlaanderenVlaamse zorgtrajecten lijken een instant succes te kennen. De eerste cijfers van de contracten voor zorgtrajecten bij patienten met chronische nierinsufficientie zien er goed uit. De grote meerderheid (vier op vijf) van deze contracten wordt in Vlaanderen afgesloten. De zorgtrajecten bij diabetes type 2 laten een zelfde trend zien. Op 1 juni ging een soortgelijk systeem van start voor patienten die kampen met chronische nierinsufficientie. Uit de eerste gegevens van de ziekenfondsen blijkt dat de zorgpaden vooral aanslaan in Vlaanderen. Franstalig Belgie volgt niet. Dat blijkt uit cijfers die het medisch weekblad de Huisarts kon inkijken.

Op 1 juni van dit jaar ging het systeem van de zorgtrajecten voor patienten met chronische nierinsufficientie van start. Al na drie maanden blijkt dat het systeem een groot succes is. Althans in Vlaanderen. Cijfers van de ziekenfondsen, waarin het medisch weekblad de Huisarts inzage had, tonen immers aan dat de grote meerderheid van de ingediende dossiers uit Vlaanderen komen: vier van de vijf contracten worden in Vlaanderen afgesloten.

In Franstalig Belgie is geen enkele dietiste geregistreerd en slechts vier verpleegkundigen. Van die vier – twee uit Luik, één uit Waals-Brabant en één uit Alsemberg (sic) – is er dan nog een met zwangerschapsverlof.

Nog een indicator zijn de zogenaamde Lokale Multidisciplinaire Netwerken (LMN). Huisartsenkringen konden tot eind augustus een aanvraag indien om aan proefproject hier rond mee te doen. Omdat slechts 39 huisartsenkringen een kandidatuur indienden, wordt de termijn voor indiening verlengd. Bronnen bij het Riziv die niet bij naam genoemd willen worden, laten nog weten dat het ook hier voornamelijk om Vlaamse huisartsenkringen gaat.

Bron : De Huisarts

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen