Verslavingszorg Winnersway mogelijk snel gesloten

Array

winnerswayDe Tweede Kamer houdt dinsdag een spoeddebat over misstanden bij de verslavingszorginstelling Winnersway in Leiden. Volgens de SP en de PVV moet de instelling zo snel mogelijk dicht. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) constateert dat de zorg van de Leidse Verslaafdenopvang Winnersway ernstig tekortschiet. Het rapport is sinds vandaag openbaar. De verslaafden en psychiatrische patienten die door Winnersway worden opgevangen hebben weinig vrijheid.Uit rapporten blijkt dat de zorg voor patienten en de bestuurlijke organisatie niet in orde zijn. Het SP-Kamerlid Leijten wil dat er een sterfhuisconstructie komt met een opnamestop en herplaatsingen van bewoners in andere instellingen.
sitestat
Winnersway kwam eind maart in het nieuws omdat oud-medewerkers de noodklok luidden over de zorg. Verslaafden en oud-verslaafden zouden niet goed verzorgd worden, door ongekwalificeerd personeel.

Een aantal punten uit het rapport:

  • Ze worden verplicht de kerkdiensten van Outreach Center Nederland (OCN), een pinkstergemeente, te bezoeken.
  • Clienten worden te werk gesteld. In plaats van zorg te ontvangen moesten de clienten verplicht werken op de bouw of in de plantsoenendienst
  • Er was geen opgeleid personeel en clienten liepen zelfs gevaar.
  • Personeel deelde medicijnen uit ‘zonder kennis van werkingen en bijwerkingen’.
  • Psychiatrische patienten en verslaafden werden financieel uitgekleed. In plaats van zorg moesten de clienten verplicht werken op de bouw of in de plantsoenendienst.
  • Winnersway kreeg veel geld van de overheid kreeg.
  • Een cliente die in het vrouwenhuis zelfmoord pleegde, had daar nooit opgenomen mogen worden volgens de IGZ.

Het rapport kunt u HIER downloaden (pdf).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Verslavingszorg Winnersway mogelijk snel gesloten"

  1. Bron: Nederlands Dagblad
    http://www.nd.nl/artikelen/2009/oktober/02/pinksterkerk-laat-winnersway-niet-los

    Persverklaring Jan Piet ( Ex directeur Winnersway)

    Omdat op de website van Winnersway in een verklaring wordt gesteld dat het op non actief stellen van mijn persoon alles te maken heeft met mijn functioneren als directeur van Winnersway, en niet met de Raad van Toezicht of met financiele onzuiverheden, wil ik daar een verklaring van mijn kant tegenover stellen.

    Vanaf het moment dat in de rapporten van Zorgkantoor en Inspectie duidelijk werd gemaakt dat er op allerlei terreinen onaanvaardbare en ondoorzichtige constructies waren opgebouwd tussen Winnersway en OCN heb ik aan de toenmalige directie en Raad van Toezicht duidelijk
    gemaakt dat naar mijn idee alle banden met OCN verbroken moesten worden. Dat betekende: alle financiële banden, alle personele banden, en het terugtreden van de gehele Raad van Toezicht. Waarom de Raad van Toezicht: omdat de leden daarvan waren benoemd op basis
    van statuten waarin het lidmaatschap van OCN vereist was. Omdat wettelijk en volgens de Good Governance Code voor de Zorg leden van de Raad van Toezicht volstrekt onafhankelijk moeten zijn, ook ten opzichte van elkaar, vond en vind ik dat aftreden noodzakelijk was.

    Vanaf het moment dat ik –per 1 juli –werd aangesteld als directeur heb ik geprobeerd met een aantal medewerkers tal van verbeteringen en veranderingen door te voeren. Inhoudelijk zijn in de afgelopen zomer inderdaad veel verbeteringen doorgevoerd. Op veel punten bleek dat de kwaliteit van de zorg niet op orde was. De manager Zorg is in de loop van de zomer teruggegaan naar de functie van Hoofd Begeleiding, en een vacature voor een nieuwe manager Zorg zou eind dit jaar worden opengesteld. Tegen die achtergrond is het opmerkelijk
    dat juist de ex manager Zorg nu als interim directeur is aangesteld.Het is niet opmerkelijk als je weet dat deze persoon ook deel uit maakt van het leiderschap van OCN.

    In diverse rapportages is vanaf juli duidelijk gemaakt dat ik als directeur van mening was dat de Raad van Toezicht moest aftreden, wilde Winnersway Verslavingszorg kunnen bouwen aan een nieuwe toekomst en een betrouwbaar imago. Immers, zolang Winnersway op welke manier dan ook verbonden zou zijn aan OCN zou, hoe goed verbeteringen ook zouden worden doorgevoerd, de beeldvorming rond Winnersway ook verbonden worden aan het negatieve verleden van OCN.

    Bij mijn inzet op dit punt speelde ook een andere kwestie. In 2008 hebben de toenmalige directeur en de voorganger van OCN, tevens voorzitter van de Raad van Toezicht van Winnersway (!) afgesproken dat OCN de huur voor de kerkruimte in het Winnerswaygebouw
    niet meer hoefde te betalen. In het voorjaar van 2009 was dit bedrag opgelopen tot ca 47.000 euro. Tegelijk is in de afgelopen zomer ook Stichting Winnersway Werkprojecten failliet gegaan, een stichting die als bestuursleden opnieuw beide heren had (oud directeur plus voorganger/voorzitter Raad van Toezicht). Overigens was deze laatste persoon ook nog eens Manager van Werkprojecten. O ja, en beiden maakten uiteraard deel uit van de leiding van OCN. Door het faillissement heeft Winnersway Verslavingszorg nog eens ca 60.000 euro moeten afboeken, namelijk facturen die door Werkprojecten nog niet betaald waren.

    Onder veel druk van mijn kant zijn radicale stappen gezet om deze personele wirwar te ontrafelen. Dat was ook bijna gelukt, ware het niet dat na het opstappen van de voorzitter van de Raad van Toezicht de overige leden wilden blijven zitten. In een brief aan de Inspectie, vorige week vrijdag, heb ik via de inspectie een formeel verzoek gericht aan de staatssecretaris, om met een Aanwijzing de Raad van Toezicht te dwingen af te treden. Ook heb ik in de brief aangegeven dat, indien de Raad van Toezicht om welke reden dan ook zou mogen blijven zitten, ik zelf zou aftreden als directeur. In de brief aan de inspectie heb ik aangegeven dat ik als directeur van Winnersway, juist in deze jaren, behoefte heb aan een onafhankelijke, kritische en deskundige Raad van toezicht. Ook had en heb ik ernstige twijfels bij de mogelijkheid om met deze Raad van Toezicht, immers allen lid van OCN, achterstallige gelden bij OCN terug te halen.

    Via de rapportages heb ik laten opnemen dat, bij niet snelle terugbetaling, ik een incassobureau op OCN zou afsturen, en per 1 november aanstaande de kerkzaal zou laten ontruimen.

    De hele kwestie wringt des te meer, omdat in 2008, zie de rapporten van het zorgkantoor en de inspectie, tienduizenden euro’s naar OCN zijn overgeboekt. Onder de noemers giften, detacheringskosten, inkoop geestelijke zorg is voor ca honderdduizend euro vanuit Werkprojecten en Verslavingszorg naar OCN gegaan. Daarboven staan dus de bedragen van achterstallige huur en van Werkprojecten. Samen is dat pakweg twee ton. Het leek en lijkt mij heel redelijk dat ik in deze situatie eiste dat de gehele Raad van toezicht zou aftreden, en Winnersway geheel en radicaal afstand zou nemen van alles wat met OCN te maken heeft.

    Los allemaal nog van het bizarre verleden van OCN en de zogenaamde internationale bediening waar men onder schijnt te vallen.
    Als de Raad van Toezicht in haar verklaring nu stelt dat ik in de laatste tijd slecht communiceerde met de Raad van toezicht heeft ze volstrekt gelijk. Dat deed ik namelijk niet meer, nadat bleek dat zij ten koste van het voortbestaan van Winnersway wilde blijven zitten.
    Na vijf maanden overleg over hun onmogelijke positie heb ik een punt gezet achter deze oeverloze discussie. Dan maar forceren: zij eruit of ik weg.

    Ook werd in de afgelopen week duidelijk gemaakt dat ik beslist niet meer met het Leidsch Dagblad mocht praten (“Silvan Schoonhoven komt het gebouw niet meer in!”) en ook niet op een open dag verantwoording mocht afleggen over de afgelopen maanden. En dat juist wilde ik doen, namelijk open en transparant verantwoording afleggen, de beste manier om schoon schip te maken. Ook op andere manieren werd de druk vanuit OCN-ers opgevoerd, ook richting clienten.

    Als de Raad van toezicht stelt dat ze wel degelijk onafhankelijk is, vraag ik mij af waarom ik bij mijn aanstelling als directeur een intentieverklaring moest tekenen waarin ik moest beloven geen negatieve dingen te zeggen over OCN en over de internationale bediening van meneer Agtereek, de bediening waar OCN onder valt en waar wellicht ook nu weer het zorggeld naar toe is verhuisd. Onafhankelijk? Waarom dan zo’n zwijgverbod over OCN?
    Afgelopen dinsdag kreeg ik om 8.00 uur ’s ochtends te horen dat ik op non actief was gesteld, en het gebouw moest verlaten.

    Wat mij betreft had en heeft Winnersway Verslavingszorg alle kans om een goede doorstart te maken, als zorginstelling. Maar dan zonder welke OCN bemoeienis dan ook. Wellicht is een doorstart mogelijk, met die medewerkers die hebben laten zien dat ze onafhankelijk zijn van welke kerk dan ook en gewoon goede kwaliteit willen leveren.

    Natuurlijk willen ze dat doen vanuit hun christelijke identiteit, maar zonder manipulatie en intimidatie. Gewoon, zoals het hoort. En als ik daar aan kan medewerken, graag.

    De laatste weken is gebleken dat mijn opstelling in deze kwestie een goede is geweest. In de verklaringen op de Winnersway site en in mijn op-non-actief-brief worden allerlei verwijten op mij afgevuurd. Dat lag voor de hand. Het is de OCN filosofie van nu al jaren oud: iedereen is fout, iedereen heeft het mis, iedereen is tegen OCN, maar wij, OCN, heeft gelijk. Want “we voeren een geestelijke strijd”.
    Welnu, ook ik ben overtuigd christen. En ik weet wat geestelijke strijd is. Ik weet ook wanneer het niets met geestelijke strijd te maken heeft maar met gewoon fatsoenlijk en zorgvuldig bestuur. Juist een christelijke zorginstelling hoort voorop te lopen met transparantie, eerlijkheid, betrouwbaarheid.

    Hoe dit gaat aflopen?

    Ik schat in dat de verantwoordelijke mensen Winnersway failliet laten gaan, nadat waarschijnlijk de erkenning wordt ingetrokken. En dan weer op één of andere manier opnieuw beginnen. Want dat laat het verleden zien. Schulden maken, vluchten, nieuwe start,
    en weer een groep gedupeerden. Als OCN ‘in Gods Naam’ maar overleeft.

    Zou er ergens een instantie zijn die kan nagaan of ze niet eens persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden voor dit soort praktijken? Of alleen maar eens nagaat waar het zorggeld is gebleven? OCN heeft dat geld niet meer, zeggen ze. Misschien is het een gift aan Afrika geworden?

    J. Piet
    Oud directeur Winnersway Verslavingszorg

Comments are closed.

Recente artikelen