Acht procent 50-PlusBeurs-bezoekers krijgt diabetes

Array

diabetes2Risicotest en bloedprikken op beurs ter voorkoming van type 2 diabetes

Steeds meer mensen krijgen diabetes, type 2. Voor de bezoekers van de 50Plusbeurs betekent dat, dat een groot deel over vijf jaar diabetes heeft. Dat voorspellen de drie diabetesorganisaties die voor de beurs het Diabetes Informatiecentrum hebben opgericht. Zo wordt het Nederlands publiek eenduidig gewezen op de risico’s van diabetes en de mogelijke complicaties. Van 16 tot en met 20 september kunnen alle bezoekers hier de Diabetes Risicotest doen. Door het vroegtijdig vaststellen van een verhoogd risico kan de kans op het krijgen van diabetes met de helft worden verminderd.

De korte risicotest geeft direct een uitslag. Aan de hand daarvan kan de bezoeker direct de bloedglucosewaarde laten bepalen. Daarnaast kunnen mensen meedoen aan het  ‘Balansspel’ en krijgen informatie over de noodzaak van leefstijlaanpassing om diabetes type 2 te voorkomen. Vrijwilligers van Diabetesvereniging Nederland, vaak zelf ervaringsdeskundig, zullen prikken naar de bloedglucosewaarde. Zoals éen van hen opmerkt: ‘Vorig jaar viel het me tegen, zoveel mensen met een verhoogde bloedglucosewaarde.

Maar liefst 20% van de bezoekers bleek toen een bloedglucosewaarde van boven de 8 mmol/l te hebben; de normale waarde is tussen de 4 en 8 millimol per liter. Velen wisten niet wat ze meemaakten! Deze mensen hebben we geadviseerd eens met de huisarts te gaan praten. Dat wijst er toch wel op, dat veel mensen al diabetes hebben zonder het te weten. Dan kan het gebeuren dat je al complicaties hebt voor je zelfs maar weet wat je hebt, complicaties die je vaak niet meer kwijt kunt raken.’

Drie miljoen Nederlanders met verhoogd risico op diabetes
Iedereen kan diabetes krijgen, maar boven de 45 jaar neemt die kans duidelijk toe. Nederland telt op dit moment éen miljoen mensen met diabetes en elke dag komen daar 200 nieuwe gevallen bij, 70.000 mensen per jaar. Ook lopen ruim drie miljoen mensen een verhoogd risico door leefstijl en erfelijke factoren. Zij moeten er ernstig rekening mee houden binnen vijf jaar diabetes te krijgen. Het Diabetes Informatiecentrum biedt de mogelijkheid te ontdekken welke mogelijkheden deze risicogroep heeft om diabetes type 2 uit te stellen of zelfs te voorkomen. Bijvoorbeeld door af te vallen, gezond te eten, niet te roken en voldoende te bewegen. En mensen die al diabetes hebben, kunnen door deze aanpassingen de mogelijke complicaties als een erectiestoornis, blindheid en uitvallende nieren verkleinen.

Het Diabetes Informatiecentrum is tussen 16 en 20 september aanwezig op de 50plusbeurs in hal 9, D9066. Dit Informatiecentrum is een samenwerking van de campagne Kijk op Diabetes (uitgevoerd door de Nederlandse Diabetes Federatie), Diabetes Fonds en Diabetesvereniging Nederland.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen