Achteruit inparkeren

Array

achteruit parkerenHulpmiddel bij ruggenprikken
Vrouwen kunnen niet inparkeren, zo luidt het cliché. Nou, ik zal u bekennen: het is onzin. Weliswaar is het gemakkelijker om met de trein naar een drukke stad te gaan. Maar áls ik dan de auto nodig heb, zet ik ‘m moeiteloos achteruit in zelfs het kleinste parkeervak.

Nu is dat inparkeren vandaag de dag natuurlijk wel eenvoudiger dan vroeger. Want veel auto’s hebben zo’n handig piepje dat aangeeft hoeveel ruimte er nog achter je achterbumper is. Dat voorkomt schade of ongemak. En het zou me niet verbazen als dat parkeerpiepje de inspiratie vormde voor Timo Lechner en Maarten van Wijk.

Deze heren zijn anesthesiologen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, en ze hebben een hulpmiddel voor ruggenprikken ontwikkeld. Het werkt opmerkelijk simpel: een geluidssignaal informeert de anesthesioloog of de naald van de ruggenprik de juiste positie heeft bereikt. Begint u nu al te rillen bij het idee? Houd dan nog even vol, want hun uitvinding is echt interessant.

Ziet u: elk jaar krijgen zo’n 100.000 Nederlandse patienten een ruggenprik ter verdoving bij een operatie. Wereldwijd gaat het zelfs om circa 20 miljoen per jaar. Maar tot nu toe moeten artsen die prik op het gevoel plaatsen. Dat blijft zelfs voor een ervaren arts af en toe nog lastig; helaas gaat het wel eens mis. De gevolgen zijn meestal niet schadelijk, maar wel héél vervelend: de verdoving werkt dan niet goed, of de patient houdt dagenlang zware hoofdpijn en moet langer in het ziekenhuis blijven.

Het ‘piepje’ van de twee anesthesiologen voorkomt dit. Hun systeem, dat APAD is gedoopt (Acoustic Puncture Assist Device), is al sinds 2001 getest. Inmiddels zijn er meer dan 4000 ruggenprikken mee uitgevoerd en het percentage complicaties daalde naar 0,05 procent: een ongelooflijke verbetering ten opzichte van de oude methode.

Steeds meer Nederlandse ziekenhuizen gebruiken de APAD nu. Zo is er nog minder kans op schade en last na een mislukte ruggenprik. De APAD kan overigens ook probleemloos worden ingezet voor andere plaatselijke verdovingen. En pijnloze bevallingen worden dankzij de APAD nog beter mogelijk. Univé-VGZ-IZA-Trias ondersteunt de APAD dan ook van harte!

Vragen of suggesties? Mail ze dan naar [email protected].

Met vriendelijke groet,
Lidy Hartemink
directeur Gezondheidszorg

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen