Discriminatie onderzoek borstkanker

Array

Drie vrouwen van rond de tachtig jaar oud hebben de Staat aangeklaagd. Vandaag eisen zij in een kort geding dat de leeftijdsgrens voor preventief borstkankeronderzoek moet worden opgeheven. Ze vinden dat de Nederlandse Staat ouderen discrimineert en wijzen erop dat jaarlijks ongeveer 2200 vrouwen van 75 jaar of ouder de diagnose borstkanker te horen krijgen.

Cijfers uit 2003 laten zien dat 3361 vrouwen stierven aan borstkanker, ruim 1300 patiënten waren 75 jaar en ouder. De drie vrouwen worden gesteund door het Clara Wichmann Proefprocessenfonds, dat de kosten voor haar rekening neemt. Initiatiefnemer van de actie is kankerspecialist Dick van Bekkum. Hij vindt de leeftijdsgrens behalve onrechtvaardig ook in strijd met de grondwet. Het risico van borstkanker neemt toe naarmate de leeftijd stijgt. Een reden te meer om juist de hogere leeftijdsklasse bij het onderzoek te betrekken. Volgens Van Bekkum heeft het ministerie van Volksgezondheid bezwaar tegen de extra kosten. Preventief borstkankeronderzoek bij vrouwen boven de 75 jaar zou jaarlijks 7,5 miljoen euro kosten.
Nu krijgen vrouwen tussen de 50 en 75 jaar elke twee jaar een oproep voor een mammografie. Dat kost 50 miljoen. Het ministerie ontkent dat het vasthouden aan de leeftijdsgrens iets te maken heeft met geld.

Recente artikelen