Première internationale foto-expositie over borstkanker

Array

Foto E BaltjesOpening door oud-hockeyinternational Eefke Mulder
Ter gelegenheid van oktober, borstkankermaand, worden in het Nijmeegse Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) verschillende initiatieven ontplooid. Het grote publiek wordt middels een foto-expositie uitgenodigd stil te staan bij wat borstkanker kan betekenen voor een mens. De opening vindt plaats op 8 oktober.  Voormalig hockeyinternational Eefke Mulder zal de tot medio november durende expositie voor geopend verklaren. De tentoonstelling beleeft in het CWZ zijn première en zal daarna op verschillende plaatsen in binnen- en buitenland te zien zijn.

Twee fotografen, Jeroen Hansen en Els Baltjes (genomineerd voor de Pink Ribbon Award 2009), leveren op een onderscheidende manier hun bijdrage aan de confrontatie met onzekerheid. Strijdbare, moedige modellen tonen hun littekens, kaalheid, dikke arm of reconstructie. Borstkanker tekende hun lichaam, maar ze zeggen sterker uit de strijd te zijn gekomen. Hansen en Baltjes nodigen uit tot een constructief gesprek over, maar vooral ook met de mensen die borstkanker hebben of hebben gehad. Van enkele modellen zijn teksten te lezen. Een van de geportretteerde vrouwen komt tijdens de opening ook aan het woord.

Naast de bijzondere tentoonstelling organiseert het CWZ nog een verwendag voor patienten van het eigen Centrum voor borstaandoeningen (Mammapoli). Dit vindt plaats op 9 oktober. Voor huisartsen, medisch specialisten en andere ziekenhuismedewerkers is een symposium georganiseerd over dilemma’s in de zorg voor de mensen met borstkanker. Hier passeren de recente ontwikkelingen in beeldvorming, borstreconstructie, chemotherapie en beslissingen over borstsparend opereren de revue.

Over de expositie:

‘Borstkanker in Daglicht’ (Jeroen Hansen)

foto J Hansen

De foto’s van Jeroen Hansen zijn echt portretten. In kleur, zoals het echte leven, laten ze duidelijk de mens zien om wie het gaat. De vrouw/man achter het litteken, meer dan een litteken op lijf en ziel gekrast. De modellen zetten een duidelijk statement neer: hier zijn we, zo zijn we en daar zijn we niet minder mens om.

‘Lady Equestrian’ (Els Baltjes)

Foto E Baltjes

De foto’s van Els Baltjes zijn artistieke oefeningen in een zwart/wit lichtspel. De aandacht gaat naar het lichaam en minder naar het gezicht van het model. Zij tonen het naakte lichaam zonder opsmuk en vertellen zelf een verhaal. De contrasten zijn scherp: licht en donker, pijn en geluk.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen