VUmc introduceert Lastmeter bij borstkankerpatiënten

Array

vragenlijstBetere zorg voor borstkankerpatienten door structurele aandacht voor kwaliteit van leven
De diagnose borstkanker is een zware belasting. De behandeling van borstkanker is natuurlijk in de eerste plaats gericht op de lichamelijke aspecten. Maar ook de invloed op de kwaliteit van leven kan enorm zijn, denk hierbij aan de relatie met de partner, een verandering van het zelfbeeld of het functioneren in een baan. De Lastmeter, een instrument gericht op het meten van de kwaliteit van leven, moet hierin verandering brengen. Mecheline van der Linden, psycholoog in VU medisch centrum, startte met financiele hulp van Pink Ribbon een proef en de eerste resultaten zijn veelbelovend. Patienten voelen zich beter gehoord, krijgen sneller hulp bij (lichamelijke) klachten en artsen en verpleegkundigen kunnen patienten gerichte zorg bieden.

Vrouwen met borstkanker vullen, voor elke afspraak, de Lastmeter in. Dit is een korte vragenlijst, waarbij ze enerzijds in een cijfer uitdrukken hoeveel zij last hebben van problemen, klachten en zorgen. In het tweede deel geven ze aan welke aspecten op lichamelijk, emotioneel, sociaal en praktisch gebied nu precies het probleem veroorzaken. Hierbij moet gedacht worden aan zaken als ‘zorg voor kinderen’, ‘concentratie’ of ‘zingevingsvragen. De vragenlijst zorgt ervoor dat de korte tijd die de patient met de arts heeft heel concreet benut kan worden. Bij een te hoge score weet de arts direct dat er iets meer aan de hand is en kan hij samen met de patient bekijken welke hulp eventueel nodig zou zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gesprekken met een psycholoog, of extra inzet van thuiszorg.

De Lastmeter kan ingezet worden bij elke soort kanker maar in VUmc is de proef begonnen bij patienten met borstkanker. Inmiddels is de proef bijna afgerond en gaat het project nu ook uitgebreid worden naar andere afdelingen in VUmc, waaronder de heelkunde en de medische oncologie. De Lastmeter is onderdeel van de landelijk aanbevolen richtlijn screening van het Nationale Programma Kankerbestrijding. Alle acht universitaire medische centra gaan deze richtlijn de komende jaren invoeren in hun behandeling van kankerpatienten.

Bron: VUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen