Marktwerking tussen Engelse ziekenhuizen werkt, want….

Array

concurrentieDe ligduur in Engelse ziekenhuizen daalde in de afgelopen jaren en de groei van het aantal dagopnamen steeg dankzij de invoering van DBC’s. Dit betekent dat de kosten per behandelde patient daalde. De kwaliteit van zorg veranderde niet.

Tot deze conclusies komt een team van Engelse, Schotse en Australische onderzoekers in de British Medical Journal van twee weken terug. Het team vergeleek de kosten per opgenomen patient in Engeland met die per opgenomen Schotse patient.  Het deed dat over de  periode 2002 – 2006. In die jaren kende Engeland wel een betaling per diagnose behandelings combinatie en Schotland niet.

Het team corrigeerde voor  verschillen in zorgzwaarte, leeftijd en geslacht. Maar ook dan  blijken de ontwikkelingen in Engeland economisch gunstiger dan in Schotland. Tot zover dit bericht.

Wat kan Nederland leren van deze uitkomst? Ten eerste kent Engeland geen prijsconcurrentie maar alleen concurrentie op kwaliteit. Elk ziekenhuis krijgt dezelfde prijs voor een DBC.  Die vaste prijs leidt ertoe dat ziekenhuizen, aldus de onderzoekers, geen tijd kwijt zijn aan prijsonderhandelingen en een grotere zekerheid hebben dat zij die prijs ook in de  latere jaren ontvangen. Ziekenhuizen ervaren een grotere prikkel om doelmatig te werken dan bij prijsconcurrentie.

Van  mijn kant de vraag aan u, lezer van deze site, of dit argument ook voor Nederland zou opgaan. Ten tweede valt op dat Nederland een eigen DBC en binnenkort DOT-systeem  hanteert en daarmee uit de pas loopt met andere Europese landen zoals Engeland en Duitsland, die het originele Amerikaanse Diagnosis Related Group (DRG)-systeem gebruiken.

Als Nederland dat ook zou gebruiken en het zelf ontwikkelde DBC systeem overboord zou zetten, wordt internationaal vergelijken makkelijker en gaan de  ontwikkelkosten van DBC’s en software omlaag. Immers we kunnen dan leentjebuur spelen. Wilt u het genoemde Engelse artikel zelf lezen? De gegevens zijn de volgende: Farrar S. ca., Has payment by results affected the way English hospitals provide care? Difference-in-differences analysis, BMJ, 2009, 339:b3047

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen