Geen belangenverstrengeling Ab Osterhaus

Array

Ab OsterhausWerkwijze van viroloog is volledig transparant en conform afspraken en regels
Het Erasmus MC benadrukt dat de werkzaamheden van prof Ab Osterhaus volledig passen binnen het beleid van het universitair medisch centrum. In relatie tot de Nieuwe Influenza H1N1 is geen enkele sprake van zakelijke belangenverstrengeling.

Geheel volgens de wettelijke regels is het intellectueel eigendom waarop prof Osterhaus als onderzoeker aanspraak kan maken ondergebracht in het bedrijf ViroClinics Biosciences. Zijn recht op aandelen in dit bedrijf is ondergebracht in een onafhankelijke stichting genaamd Stichting Administratie Kantoor Erasmus Personeelsparticipaties (Stak). Dit betekent dat prof. Osterhaus geen zeggenschap heeft over het financiele beleid van ViroClinics Biosciences. Deze constructie voorkomt dat een ‘conflict of interest’ kan ontstaan. Het kennisvalorisatiebeleid van het Erasmus MC is geheel conform de richtlijnen van de Nederlandse overheid en de VSNU en gericht op volledige transparantie. Dit beleid is erop gericht dat binnen universiteiten ontwikkelde kennis in de samenleving kan worden toegepast. Dit houdt in dat vindingen van wetenschappers worden geoctrooieerd. Het Erasmus MC hanteert hierbij een verdeelsleutel waarbij van de eventuele opbrengsten 40 procent ten goede komen aan het Universitair Medisch Centrum, 40 procent aan de betrokken afdeling en 20 procent aan de onderzoekers.

Onderzoekers kunnen certificaten van aandelen krijgen waarbij de aandelen worden ondergebracht in de Stak, waarmee de zeggenschap over de aandelen wordt overgedragen aan het stichtingbestuur. In het geval van ViroClinics heeft prof Osterhaus certificaten die recht geven op 9,9 % van de aandelen. Het Erasmus MC heeft 71,6 procent van de aandelen in handen, waarmee het Erasmus MC het beleid volledig bepaalt. De waarde van de aandelen is in eerste instantie een waarde op papier die de onderzoeker niet ten gelde kan maken. In het geval van ViroClinics worden uit de omzet onderzoekers en huisvesting betaald en wordt de winst geïnvesteerd in nieuwe onderzoeksfaciliteiten.

ViroClinics houdt zich niet bezig met ontwikkeling en productie van vaccins. Het bedrijf verricht onderzoek naar diverse virussen en de werkzaamheid van vaccins. ViroClinics doet dit in opdracht van zowel de overheid als de farmaceutische bedrijven. In het geval van Nieuwe Influenza H1N1 heeft het bedrijf contractonderzoek verricht voor alle farmaceutische bedrijven die er op dit terrein toe doen. Er is dus geen intellectueel eigendom van de vaccins bij ViroClinics en er bestaat dus geen conflict tussen de adviesfunctie van prof Ab Osterhaus en werkzaamheden binnen ViroClinics.

De suggestie in commentaar of vraagstelling dat prof. Osterhaus niet of niet voldoende integer zou handelen, verwerpt het Erasmus MC volledig. De wetenschappelijke integriteit staat al vele jaren op bijzondere hoogte. De manier waarop prof. Ab Osterhaus met belangen omgaat zijn volledig transparant, vooraf bekend en volledig conform afspraken en regels.

Recente artikelen