Vermoeidheid na chemotherapie onderzocht

Array

moe borstkankerVrouwen met borstkanker kunnen na een chemobehandeling last houden van geheugen- en concentratieproblemen. Maar of deze klachten te maken hebben met de therapie is niet bekend. Prof. dr. Jolanda de Vries van het Elisabeth Ziekenhuis te Tilburg doet er onderzoek naar, met steun van KWF Kankerbestrijding. Psycholoog prof. dr. De Vries ziet geregeld vrouwen met deze verschijnselen. “Deze klachten zijn heel frustrerend voor ze. Vroeger konden zij veel dingen tegelijk en nu kunnen ze zich concentreren op maar één ding.”

Klachten
Het is echter nooit bewezen dat de klachten inderdaad verband houden met de chemotherapie. “Vaak hebben deze personen ook last van depressieve gevoelens, angsten en vermoeidheid. Ik wil weten of de klachten echt door de chemotherapie ontstaan of door andere factoren, zoals vermoeidheid.” Het onderzoek van De Vries is niet het eerste onderzoek op dit gebied. “De onderzoeken die al zijn gedaan, zijn niet volgens de goede methode uitgevoerd. Bij dit onderzoek gaan we vrouwen gedurende een jaar volgen. Voordat ze met de chemotherapie beginnen, krijgen ze een eerste onderzoek. Bovendien onderzoeken we de klachten zowel objectief, met allerlei testen, als subjectief. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat vrouwen meer klachten ervaren dan ze daadwerkelijk hebben en dat vooral die subjectieve klachten een nadelig effect hebben op de kwaliteit van leven.”

Afweging
Het onderzoek is volgens de Vries vooral belangrijk voor de voorlichting aan patienten: “Als je weet dat chemotherapie deze klachten daadwerkelijk veroorzaakt, dan kun je mensen een betere afweging laten maken voordat ze eraan beginnen. Het onderzoek is daarnaast belangrijk voor de therapie die psychologen geven. Nu ligt de focus op acceptatie en hersentraining, maar wie weet moeten we de focus verleggen.”

Bron: KWF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen