Nieuw geneesmiddel voor patiënten die een dotterbehandeling ondergaan voorkomt hartaanvallen

hart stamcel herstelTijdens het Najaarscongres van de Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie (NVVC) wordt 15 oktober aanstaande een nieuw geneesmiddel geïntroduceerd in Nederland voor hartpatienten met een Acuut Coronair Syndroom (ACS) die een dotterprocedure ondergaan.Acuut Coronair Syndroom (een myocardinfarct of instabiele angina pectoris), is de meest voorkomende doodsoorzaak binnen Europa met meer dan 741.000 sterfgevallen per jaar. Dit nieuwe geneesmiddel, onder de merknaam Efient® (stofnaam prasugrel), helpt hartaanvallen te voorkomen.

Acuut Coronair Syndroom is een belangrijk gevolg van coronaire atherosclerose, een kransslagaderaandoening, waarbij arterien (vaten) die het hart voorzien van zuurstof verstopt of vernauwd raken. In sommige gevallen kan de atherosclerotische plaque scheuren of beschadigen waardoor bloedplaatjes kunnen worden geactiveerd, na activatie zullen de bloedplaatjes samenkleven en een bloedstolsel vormen op de beschadigde plek. Het gevolg is een geheel of gedeeltelijke afsluiting van een kransslagader wat resulteert in ACS. In Nederland ondergaan ruim de helft van de ACS patienten een dotterbehandeling om de arterie te verwijden. Jaarlijks worden er alleen al in Nederland tussen de 39.000 en 45.000 mensen gedotterd.

Professor dr. J.W. Jukema en Professor dr. R.J. de Winter van respectievelijk het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) zullen de wetenschappelijke meerwaarde van deze nieuwe behandeling op 15 oktober presenteren.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen