Artsen blij met ‘webwijze’ patiënt

Array

uniekSpecialisten van het UMC Utrecht vinden het nuttig dat patienten medische informatie opzoeken op internet. Patienten zijn beter geïnformeerd dan vroeger en zijn betere gesprekspartners. Artsen vertellen dit in magazine Uniek van oktober.
De `webwijze’ patient is doorgaans een betere gesprekspartner, leert een rondgang langs vijf specialisten van het UMC Utrecht. Oncoloog Emile Voest stelt bijvoorbeeld: `Internet brengt kennis bij de patient, ze kunnen daardoor betere vragen stellen. Dat houdt je scherp als dokter.’

Op internet is ook veel misleidende medische informatie vinden, maar de specialisten vinden dat de meeste patienten zich daardoor niet van de wijs laten brengen. `Natuurlijk komen mensen ook wel eens met minder zinnige informatie op de proppen’, vindt geriater Rob van Marum. `Toch is mijn ervaring dat mensen over het algemeen met accurate informatie komen.’ Lees het hele artikel hier in Uniek 3 van 2009.

Verder in Uniek
De Spaanse Griep van 1918 was zo dodelijk omdat het griepvirus het immuunsysteem op hol deed slaan. Immunoloog Linde Meyaard laat zien hoe dat werkt. Lees het hele artikel hier.

“ADHD is géén modeziekte”, stelt kinderpsychiater Walter Matthys. “Dat het aantal kinderen met ADHD groeit, komt doordat het beter wordt herkend.” Matthys begon een spreekuur voor gedragsproblemen bij jonge kinderen. Lees het hele artikel hier.

Uniek is te downloaden op www.umcutrecht.nl/uniek

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen