Movir schrapt wachttijd voor zwangerschapsuitkering

Array

zwangere artsVerzekeraar Movir heeft per 1 oktober jl. de regeling aangepast dat vrouwen twee jaar verzekerd moesten zijn voordat ze aanspraak konden maken op een zwangerschapsuitkering. Over de vraag of deze voorwaarde discriminerend was voor vrouwelijke beoefenaren van vrije beroepen, is jarenlang vergeefs geprocedeerd, onder meer door het proefprocessenfonds Clara Wichmann en de Nederlandse Vereniging van Vrouwelijke Artsen. Daarom verraste de koerswijziging ook advocate Marlies Vegter, die zich ook als onderzoeker met vergelijkbare zaken bezighoudt. ‘Dit is een mooie verrassing. Het is jammer voor de vrouwen voor wie de wachttijd vooral sinds de afschaffing van de Wet arbeidsongeschiktheid zelfstandigen in 2004 een probleem was. Nu de andere verzekeraars nog.’
Waarom dit niet eerder besloten?
Bas Jongeling van Movir: ‘De rechter gaf ons gelijk in het principiele punt dat zwangerschap geen arbeidsongeschiktheid is. Maar de procedures en discussies waren natuurlijk wel triggers om onze voorwaarden opnieuw te toetsen aan de praktijk. Het kost wel even tijd voorat je de voorzieningen hebt getroffen. Het gaat ook om heel veel geld, je moet er de mogelijkheden voor hebben zonder de premies te verhogen. We zien de laatste jaren dat steeds meer vrouwen arts en advocaat worden, én later afstuderen én later kinderen willen krijgen. Dan wordt de wachttijd dus steeds bezwaarlijker.’

Bron: Nederlandse orde van advocaten

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen