Lotgenotencontact voor ongeneeslijk zieken

Array

bosLotgenotencontact is belangrijk voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Een digitaal platform voor deze doelgroep bestaat nog niet. Daarom start vandaag de nieuwe lotgenotensite: www.forumongeneeslijkziek.nl. De netwerken palliatieve zorg in Overijssel hebben het initiatief genomen voor een lotgenotensite voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten. Zij realiseerden samen met Agora, het landelijk ondersteuningspunt palliatieve zorg de site www.forumongeneeslijkziek.nl voor palliatief lotgenotencontact. De officiele start van deze website is op vrijdag 9 oktober in het Theaterhotel te Almelo.

Op de lotgenotensite kunnen de deelnemers steun en (h)erkenning bij elkaar vinden op het forum. Mensen kunnen hun eigen verhaal vertellen of een kunstwerk laten zien, een eigen blog bijhouden, chatten of een e-card versturen. En er is informatie over palliatieve zorg te vinden, met goede verwijzingen naar de websites over palliatieve zorg in de eigen omgeving.

De initiatiefnemers nodigen andere netwerken palliatieve zorg in Nederland uit om zich aansluiten bij de lotgenotensite. Het ontwerp is geschikt voor landelijk gebruik. Voor dit initiatief hebben de betrokken netwerken een eervolle vermelding gekregen van de jury van de Els Borstprijs 2009. De Els Borstprijs is verbonden aan de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg.

Palliatief lotgenotencontact
Bestaande platformen voor patienten gaan vaak over een bepaalde aandoening of een bepaald ziektebeeld. De palliatieve fase komt niet of slechts zijdelings aan bod op de bestaande forums. Patienten hebben een aantal overeenkomende symptomen in de laatste fase. Die zijn onafhankelijk van de ziekte waaraan zij gaan sterven. Zij ervaren ook vergelijkbare problemen van lichamelijke, psychosociale en spirituele aard. Als mensen binnen afzienbare tijd gaan overlijden ontstaat er een sterke behoefte aan informatie, herkenning en erkenning.

Patienten en hun naasten willen dan graag contact met mensen die ongeveer hetzelfde meemaken of hebben meegemaakt voor bevestiging, geruststelling, begrip, steun en troost. Fysiek lotgenotencontact is er in de vorm van inloopavonden of activiteiten van inloophuizen of instellingen psychosociale zorg. Deze site maakt ook digitaal lotgenotencontact in de laatste fase mogelijk.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen