Karin Spaink: De broek van Osterhaus

Array

OsterhausEr brak een rel uit toen bleek dat viroloog Ab Osterhaus – die zich de afgelopen maanden overal erg bezorgd had betoond over de Mexicaanse griep en die als regeringsadviseur de overheid had geprest om grote hoeveelheden vaccin in te slaan – een belang van bijna 10% bleek te hebben in ViroClinics, een bedrijf dat vaccins test. Onder de door ViroClinics onderzochte vaccins viel ook Tamiflu, dat door Osterhaus aanbevolen wordt wegens diezelfde Mexicaanse griep.

Men sprak van belangenverstrengeling en van winst maken door angst aan te jagen. Iedereen riep prompt schande, er werden overhaast kamervragen gesteld – de PVV waakt over u! – en Osterhaus moest zich publiekelijk in bochten wringen.

De berichtgeving was echter danig gekleurd. ViroClinics produceert namelijk helemaal geen vaccins, ze testen alleen de werking ervan, en Osterhaus wordt derhalve geen spat wijzer van de verkoop van Tamiflu of enig ander vaccin.

Toch is daarmee de kous niet af. De kwestie is meer dan de zoveelste mediahype. Osterhaus is de exponent van een tweetal ontwikkelingen die zorgen baren.

Ten eerste is daar de gedachte dat ziek zijn altijd vreselijk is en dat we ziekte koste wat kost moeten en kunnen voorkomen. Doe dit niet, dat wel, eet zus, slik zo, preventie hier en vaccinatie daar, mijd mensen die iets hebben als de pest en sluit elk risico uit! Ziekte en verval laten zich echter niet bedwingen, we moeten per slot van rekening ergens aan dood, en de gedachte dat we onze gezondheid volledig in eigen hand kunnen hebben getuigt van overmoed en arrogantie.

Dat idee dat we onze gezondheid zelf kunnen beheren, zorgt er verder voor dat mensen met wie iets is gaandeweg met een scheef oog worden aangekeken. Het bevordert een eigen-schuld-dikke-bult houding. Ziek? Oh, zeker geen voorzorgsmaatregelen genomen, ja dan kunnen wij er ook niks aan doen. U heeft kanker? Nou dan zal u wel ongezond hebben geleefd. Een griepje, mevrouw? Tsk. Had u maar Tamiflu moeten nemen. Hartklachten, meneer? Tsja. U wist best dat u meer moet bewegen en andere boter hoort te gebruiken (u weetwel, die van Unilever). Maar gezond leven geeft geen garantie, ongelukken zitten in kleine hoekjes en cellen doen vaak iets anders dan wij prettig vinden. Ook wie supergezond leeft kan allerlei naars oplopen.

Bovendien worden de risico’s van ziekte tegenwoordig sterk overdreven. Dat deed helaas ook Osterhaus, die om die reden flink onder vuur lag van iets evenwichtiger collega’s. Zij vonden dat je die Mexicaanse griep beter zo snel mogelijk kon krijgen. Dan was je er tenminste van af en hij is momenteel stukken ongevaarlijker dan veel eerdere griepvarianten. (Zelf zie ik trouwens het meest in het idee om mensen cohortgewijs te besmetten met de Mexicaanse griep: om de veertien dagen een nieuwe groep. Na een maand of drie, vier zijn we allemaal aan de beurt geweest en hebben we keurig , en helemaal zelf, immuniteit opgebouwd.)

De tweede ontwikkeling waar Osterhaus de exponent van is – en helemaal zijns ondanks – is dat medisch wetenschappelijk onderzoek vrijwel over de hele linie afhankelijk is geworden van het geld van farmaceutische bedrijven. Dat maakt zuiver en oprecht onafhankelijk onderzoek lastig: de industrie eist vaak dat tegenvallende resultaten onder tafel worden gemoffeld, laat alleen kortlopend onderzoek toe, en prefereert onderzoek dat in hun voordeel is. Osterhaus kan er geen klap aan doen dat hij voor zijn wetenschappelijk onderzoek deels afhankelijk is van opdrachten van de farmaceuten. Dat is te wijten aan overheden die wetenschappelijk onderzoek een lage prioriteit geven en die vinden dat wetenschappers, zoals dat zo akelig heet, ‘hun eigen broek moeten ophouden’.

De schande die we over Osterhaus hebben afgeroepen, is verkeerd geadresseerd. U moet bij de regering wezen, wegens haar promotie van belangenverstrengeling.
De tweewekelijkse column van Karin Spaink
Een verlichtende podcast op de kwestie rond Ab Osterhaus door Karin Spaink

3 thoughts on "Karin Spaink: De broek van Osterhaus"

  1. Belangenverstrengeling of niet, ik vind het ongehoord dat een vaccin dat nog niet eens goed getest is, aan miljarden onwetende mensen wordt opgelegd. Op een heel slimme wijze worden mensen angstig gemaakt, zodat ze zich massaal laten laten inenten met een duister goedje. Het is ronduit een schande.

  2. Het is inderdaad de vraag of belangenverstrengeling in deze kwestie het probleem is geweest. Maar dat is dan ook het probleem niet. Het probleem is dat Osterhaus hoe dan ook een waardeloos advies aan de regering gegeven zodat de industrie 35 miljoen vaccins heeft verkocht aan een land dat er maar 5 à 10 miljoen gaat afnemen.

    Dat de vraag dan rijst waaróm Osterhaus dat advies heeft gegeven is logisch. Dat er mogelijk verkeerde gevolgtrekkingen zijn gepubliceerd is jammer, maar in zekere zin ook verhelderend. We weten toch weer wat meer en publiciteit kan in deze zaak geen kwaad.

    Want de man heeft overduidelijk gefaald. En niet voor het eerst, dat heeft hij in het verleden ook gedaan. Hij zaait graag angst en oogst nu dan eindelijk eens de welverdiende storm. Wellicht de verkeerde storm, maar een wat minder ‘voortvarend’ adviseur zou Nederland een hoop geld hebben bespaard. Vergelijk bijvoorbeeld onze zuiderburen. Zo kan het dus ook.

    Gelukkig is niet elke regeringsadviseur dus een Ab Osterhaus. Van wie we nu nog steeds niet weten waarom hij zulke uitzinnige adviezen geeft…

    1. Of regeringen elders wél op juiste wijze ‘geadviseerd’ worden, daar heb ik zo mijn twijfels over.

      Overigens heeft de farmacie zojuist besloten om het inmiddels beruchte vaccin alsnog te ’testen’: ze schenkt (!) miljoenen vaccins aan ontwikkelingslanden…

      Zo krijgt het woord ‘overdosis’ straks een heel nieuwe betekenis. ‘Charity’ trouwens ook.

Comments are closed.

Recente artikelen