Toekomst medicijnbeleid: CG-Raad adviseert Tweede Kamer

Array

pillen-in-blisterDe lange termijnvisie van het Kabinet op de geneesmiddelenvoorziening staat op 8 oktober op de agenda van de vaste Kamercommissie van VWS. De CG-Raad heeft de leden van deze commissie een brief gestuurd met een uitgebreide en genuanceerde visie op goed geneesmiddelenbeleid voor mensen met een chronische ziekte. De CG-Raad is verheugd dat de verantwoordelijke minister Klink onlangs in de pers (Volkskrant van 30 september) een warm pleidooi heeft gehouden voor meer participatie van chronisch zieken. Het is volgens de CG-Raad echter de vraag of de plannen met het geneesmiddelenbeleid van dezelfde minister daadwerkelijk leiden tot meer participatie van chronisch zieken.Richtlijnen niet maatgevend
De plannen van de minister met richtlijnen voor voorschrijfgedrag kunnen strijdig zijn met de zogeheten ‘concordantie’. Concordantie houdt in dat keuze voor een geneesmiddel tot stand komt in dialoog tussen de voor voorschrijver en de gebruiker. De CG-Raad vindt dat de behoeften van en positieve resultaten van geneesmiddelengebruik voor de gebruiker maatgevend moeten zijn bij voorschrijfgedrag. Daarbij is concordantie van groot belang. Richtlijnen vormen volgens de CG-Raad in principe slechts een handreiking waar vanaf kan worden geweken.

Ketenzorg
De minister wil dat geneesmiddelen in de toekomst deel gaan uitmaken een vastgelegde ‘zorgketen’ voor specifieke groepen chronisch zieken. Zorggroepen dienstverleners bieden daarbij vaste, geprotocolleerde vormen van zorg. De minister ziet het als een voordeel dat deze werkwijze zorgverleners direct (financieel) gewin op kan leveren. De CG-Raad vindt dat het gezondheidsbelang van de patient voorop moet staan. De opbrengsten van goede zorg – betere gezondheid, meer (arbeids) participatie – moeten ten goede komen aan de zorg. Hiervoor is ‘ontschotting’ tussen ministeries onontbeerlijk.

Apothekers
Minister Klink wil de zorgverlening door apothekers op een hoger niveau brengen. De CG-Raad is het hier mee eens. Chronisch zieken zijn voor een belangrijk deel van hun leven afhankelijk van geneesmiddelen en de apotheker speelt daarin een voorname rol. Goede kennis van de apotheker leidt tot maatwerk op het gebied van medicijngebruik. De CG-Raad is echter tegen de voorgestelde scheiding tussen de verstrekking van geneesmiddelen en de informatievoorziening over medicijnen. Het is voor de gebruiker onpraktisch om op de ene plek terecht te kunnen voor de medicijnen, terwijl hij voor informatie over gebruik, mogelijke bijwerkingen e.d. elders moet aankloppen. Het is volgens de CG-Raad ook onjuist iemand een geneesmiddel te geven zonder de daarbij behorende informatie.

Preferentiebeleid
Als preferentiebeleid (specifieke voorkeur voor het voorschrijven van een zo goedkoop mogelijk middel) leidt tot prijsdaling van geneesmiddelen, dan heeft de CG-Raad daar geen bezwaar tegen. Het preferentiebeleid heeft echter de afgelopen tijd problemen opgeleverd voor chronisch zieke medicijngebruikers. Het preferentiebeleid houdt tevens in dat er geen inzicht is in de werkelijke prijsstelling van geneesmiddelen. De prijzen worden veelal kunstmatig hoog gehouden. Het effect is dat de kostenpost ‘geneesmiddelen’ stijgt. Op termijn kan dit leiden tot onwenselijke bezuinigingen in de zorg. Dit kan volgens de CG-Raad niet de bedoeling zijn van het preferentiesysteem, waarmee juist een kostenbesparing wordt beoogd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen