Nieuw medicijn voorkomt hartaanvallen

Array

hart stamcel herstelLilly Nederland en  DAIICHI SANKYO Nederland presenteren vandaag EFIENT (prasugrel), een nieuwe medicamenteuze behandeling ter preventie van atherotrombotische complicaties bij patienten met acuut coronair syndroom (ACS) die een percutane coronaire interventie (PCI, oftewel een dotterbehandeling) ondergaan.

In een Fase III studie met 13.608 patienten, gepubliceerd in het gezaghebbend medisch vakblad The New England Journal of Medicine, bleek prasugrel superieur aan de huidige standaardbehandeling in de afname van het risico op ernstige cardiovasculaire gebeurtenissen (gecombineerd eindpunt van cardiovasculaire dood, niet-dodelijke hartaanval of niet-dodelijke beroerte) bij ACS patienten die een dotterbehandeling ondergaan1.

Ondanks de bewezen voordelen van de huidige bloedplaatjesaggregatieremmers blijven veel ACS patienten terugkerende levensbedreigende voorvallen ervaren“, aldus Prof. dr. J.W. Jukema (Leids Universitair Medisch Centrum). ” De bevindingen uit de Fase III studie toonden aan dat de behandeling met prasugrel het risico op cardiovasculaire gebeurtenissen significant verlaagde, vergeleken met de huidige standaardbehandeling. Nu het middel verkrijgbaar is in Nederland kan de discussie in de beroepsgroep over de plaatsbepaling van dit nieuwe medicament starten”, aldus Jukema.

Over prasugrel
De werking van prasugrel berust op het verminderen van de neiging van bloedplaatjes om aan elkaar te kleven of klonteren. Door het blokkeren van een specifieke receptor (P2Y12 adenosine difosfaat) op het oppervlak van de bloedplaatjes vermindert prasugrel het klonteren, wat anders zou kunnen leiden tot verstopte bloedvaten en daarmee tot een hartaanval, beroerte of cardiovasculaire sterfte.

De beschikbaarheid van prasugrel is een belangrijke stap voorwaarts voor zorgverleners en patienten in Nederland met acuut coronair syndroom die een dotterbehandeling ondergaan. Het betreft een ernstige aandoening met mogelijk levensbedreigende gevolgen.

De standaarddosering van prasugrel wordt volledig vergoed voor patienten die in aanmerking komen voor behandeling met het geneesmiddel.

Over ACS
Het acuut coronair syndroom, waaronder hartaanvallen en instabiele angina pectoris (pijn op de borst) is de meest voorkomende doodsoorzaak in de Europese Unie, met meer dan 741.000 sterfgevallen per jaar2.

ACS is een belangrijk gevolg van coronaire atherosclerose, een kransslagaderaandoening, waarbij arterien (vaten) die het hart voorzien van zuurstof verstopt of vernauwd raken. In sommige gevallen kan de atherosclerotische plaque scheuren of beschadigen waardoor bloedplaatjes kunnen worden geactiveerd, na activatie zullen de bloedplaatjes samenkleven en een bloedstolsel vormen. Het gevolg is een geheel of gedeeltelijke afsluiting van een kransslagader wat resulteert in ACS3.

In Nederland ondergaan ruim de helft van de ACS patienten een dotterbehandeling om de arterie te verwijden. Jaarlijks worden er alleen al in Nederland tussen de 39.000 en 45.000 mensen gedotterd4.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen