Resultaten onderzoek ‘Beleving van de omgeving’ wijzen uit: Patiënten slapen beter in nieuw Martini Ziekenhuis

Array

Martini Ziekenhuis 2Patienten geven het nieuwe Martini Ziekenhuis een 7,5 voor de inrichting van de ziekenhuiskamer, de afdeling en het totale ziekenhuisgebouw. Daarmee scoort het nieuwe ziekenhuis hoger dan de voormalige locaties Van Swieten (6,1) en Van Ketwich ( 5,8). Ook slapen patienten beter in het nieuwe ziekenhuis. Dat blijkt uit de resultaten van de meting naar de ‘Beleving van de omgeving’ die gedurende de afgelopen twee jaar is uitgevoerd onder opgenomen patienten, bezoekers en personeel.

Het onderzoek naar de ‘healing environment’ vond in 2007 plaats op de twee oude locaties en eind 2008 in het nieuwe ziekenhuis. Doel van het onderzoek was te kijken welke invloed het nieuwe ziekenhuis heeft, in vergelijking tot de oude locaties, op het welzijn van patienten, bezoekers en personeel. Het nieuwe Martini Ziekenhuis blijkt voor de drie doelgroepen in veel opzichten een enorme vooruitgang ten opzichte van de oudbouw. Het lichte, kleurrijke, transparante gebouw geeft mensen veel minder het gevoel dat ze in een ziekenhuis zijn.
Patienten en bezoekers zijn op bijna alle aspecten van de healing environment – goed kunnen slapen en eten, de inrichting en aankleding van de patientkamer en badkamer, privacy en controle, de faciliteiten voor familie en vrienden, en de geboden afleiding – meer tevreden over het nieuwe ziekenhuis dan over de oude locaties.

Nachtrust
Op de vraag aan patienten welk aspect ze het belangrijkst vinden, scoort nachtrust het hoogst (18%), gevolgd door goed en lekker kunnen eten (17%), en bereikbaarheid en orientatie (14%). De resultaten wijzen uit dat patienten beter slapen in het nieuwe ziekenhuis, terwijl het eten wat hen betreft even smakelijk is als voorheen. De bereikbaarheid van, en de orientatie in het gebouw (de weg kunnen vinden) laten nog te wensen over. Het Martini Ziekenhuis neemt deze uitslagen serieus en is al begonnen met het doorvoeren van verbeteringen rond het parkeren, de bereikbaarheid en de bewegwijzering.
Medewerkers gaven prioriteit aan een efficiente inrichting van de afdeling. Die inrichting had wat hen betreft beter gekund. Wel zijn ze het eens met de patienten en bezoekers dat de omgeving voor de patient er in het nieuwe ziekenhuis op vooruit is gegaan en de communicatie efficienter is geworden.

Nieuwe landelijke kwaliteitsindex
Mevrouw dr. Fiona de Vos, omgevingspsycholoog, gepromoveerd in healing environments in Amerikaanse kinderziekenhuizen, leidde het onderzoek. Zij heeft binnen dit onderzoek bovendien een nieuwe landelijke kwaliteitsindex voor healing environments ontwikkeld, die de omgeving van een zorginstelling bekijkt vanuit drie perspectieven: de patient, de bezoeker en het personeel. Deze kwaliteitsindex dient vooralsnog vooral als checklist voor ziekenhuizen om te toetsen in hoeverre een bestaand gebouw aspecten heeft van een healing environment. Daarnaast kan de kwaliteitsindex worden gebruikt bij het opstellen van een programma van eisen voor nieuw- of verbouw van een ziekenhuis.

Het onderzoek is tot stand gekomen in samenwerking met het College Bouw Zorginstellingen (CBZ) en de Stichting Welzijn Interieur Zorginstellingen (SWIZ).

Klik hier voor de samenvatting van het rapport.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen