ZZP’ers door wetswijziging WMO in 2010 uitgesloten van werken in thuiszorg

0
243

thuiszorgDe thuiszorg dreigt in 2010 belangrijke krachten onnodig te verliezen. Gemeenten maken door een wijziging van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) het inzetten van ZZP’ers voor thuiszorg in natura onmogelijk. “Dit gaat helemaal mis”, zegt voorzitter Esther Raats-Coster van PZO. “Zelfstandigen worden uitgesloten, terwijl we alle handen nodig hebben in de zorg.”

De gewijzigde wet stelt dat de hulpbehoevende moet worden gevrijwaard van werkgevers- en opdrachtgeversverplichtingen. Aanbestedende diensten van gemeenten menen daarom dat thuiszorg in natura niet meer kan worden verricht door zzp’ers. Maar volgens Raats-Coster is er sprake van een misverstand. “De opdrachtgeversol kan ook eenvoudig bij de gemeente of een bemiddelingsbureau worden gelegd. De wetswijziging wordt veel te strikt geïnterpreteerd door de overheden.”

Minister Klink riep de zorgaanbieders deze zomer juist op om zelfstandigen een passend aanbod te doen omdat er in de zorg een voortdurende behoefte bestaat aan instroom van medewerkers. Nu blijkt in de praktijk dat door de enge interpretatie van de gemeenten het tegenovergestelde gebeurt.

“Gemotiveerde krachten zijn keihard nodig in de zorg”, aldus PZO-voorzitter Raats-Coster. “Er zijn volop ervaren mensen die zich op flexibele basis als zzp’er willen inzetten. Het kabinet zegt dat te bevorderen, maar de goede bedoelingen stranden nu door deze onduidelijkheden.” Volgens Raats-Coster is dat niet nodig, want de verplichtingen en verantwoordelijkheden die met de opdrachtgeversrol te maken hebben kunnen prima geregeld worden via heldere overeenkomsten tussen de ZZP’er, een bemiddelingsbureau én de client.

De onduidelijkheid over de positie van de zelfstandige zorgverlener kan ook worden weggenomen door een nieuw convenant met de Belastingdienst. In zo’n convenant moet de fiscale positie van de zzp’er in relatie tot het bemiddelingsbureau en de client eenduidig worden vastgelegd. Eerder dit jaar werd een convenant voor de thuiszorg verworpen door de rechter. PZO vraagt nu de politiek om daadkracht te tonen. “Er moet snel gewerkt worden aan een oplossing voor deze zzp’ers” stelt Raats-Coster. “Ondernemers in deze sector hebben nu veel te lang te maken met onduidelijkheid.”

Bron: PZO

Vorig artikelIT Paraplu – neemt uw IT zorgen weg!
Volgend artikelZorgstroom: De bonden zijn laf
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.