In de wachtkamer

Array

huisartsenpraktijkDe wachtkamer is vast geen plaats waar u voor uw plezier zit. En is het er eigenlijk wel veilig? Die vraag kwam onlangs aan de orde bij Primair Huisartsenposten Stad Utrecht, waar drastische wijzigingen in de wachtkamer zijn doorgevoerd. Om u een indruk te geven: de balie is voortaan permanent bemand en de doktersassistentes zijn altijd aanspreekbaar. Ook is de ruimte verbouwd, zodat de assistentes de aanwezigen in de wachtkamer goed in het zicht hebben. Verder worden de patienten voortaan beter op de hoogte gehouden, bijvoorbeeld over de wachttijd.

Het klinkt allemaal vanzelfsprekend, maar u weet waarschijnlijk dat de praktijk anders is. Als patient meldt u zich gewoonlijk bij de balie, waar een assistente (tussen de vele telefoontjes door) tijd voor u probeert vrij te maken. Vervolgens zit u lang en soms zelfs alleen in een wachtkamer, vaak zonder toezicht.

Een recente risicoanalyse, ‘Ontvangst aan de balie’, laat zien dat de aanpassingen van Primair de patientveiligheid fors laten toenemen. Primair heeft daarom de opgedane ervaringen in aanbevelingen vastgelegd en beschikbaar gesteld aan alle huisartsenposten in Nederland.

Het is ook verstandig om doktersassistentes extra trainingen te laten volgen. Ze kunnen daardoor al bij binnenkomst van de patient diens gezondheidstoestand beoordelen en inschatten of acute hulp nodig is. Ook raadt Primair aan om de assistente op piekuren in het weekend samen met een collega te laten werken, om de werkdruk te kunnen verdelen. De assistentes kunnen zo meer informatie verstrekken, het welzijn van patienten in de gaten houden en direct ingrijpen als iemands gezondheidstoestand in de wachtkamer verslechtert. Om die laatste reden raadt Primair ook aan om de wachtruimte zó te (ver)bouwen, dat die vanaf de balie altijd goed te overzien is.

Primair Huisartsenposten heeft berekend dat de opgestelde procedures en veranderingen ervoor zorgen dat wachtende patienten ruim 50 procent minder risico lopen Рeen opzienbarende verbetering! Daarom hopen we bij Univ̩-VGZ-IZA-Trias dat alle huisartsenposten en spoedeisende hulpposten in Nederland de aanbevelingen overnemen. Gelukkig hebben de meeste huisartsenposten dat al besloten. Die van u ook?

Vragen of suggesties? Mail ze dan naar [email protected].

Met vriendelijke groet,
Lidy Hartemink
directeur Gezondheidszorg

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen