Online zelfhulp helpt onvoldoende bij ernstige depressie

e-healthZelfhulpbehandeling voor depressie via internet zonder professionele begeleiding is niet effectiever dan de gewone zorg door de huisarts. Dit concludeert Esther de Graaf in haar proefschrift waarop zij 23 oktober promoveert aan de Universiteit Maastricht.

Ernstige klachten
Online zelfhulp en de huisarts zijn onvoldoende in staat om depressieve klachten te verminderen. Zowel direct na de behandelingen als een jaar later zijn de klachten nog altijd aanzienlijk. Vooral voor mensen met ernstige klachten lijken deze eerstelijnsbehandelingen onvoldoende effectief.

Baat
Hoewel zelfhulp via internet veelbelovend lijkt, moet beter onderzocht worden wie er baat bij heeft en wie niet, vindt De Graaf. De werkzaamheid van deze zelfhulpbehandeling voor depressie is nu voor het eerst onderzocht onder volwassenen binnen de eerstelijnszorg. Er deden ruim 300 deelnemers mee met relatief ernstige depressieve klachten.

In 2007 bleek uit een onderzoek van de Univerisiteit van Tilburg dat internetzelfhulp bij 50-plussers met depressieve klachten net zo goed hielp als groepstherapie.

Wat werkt bij u?
De nieuwe praktijk zoekt voorbeelden van vernieuwing in de eerstelijnszorg. Laat zien wat in uw praktijk werkt en inspireer anderen.

Uw praktijkvoorbeeld

Bron: De nieuwe praktijk, een initiatief van de LHV, het NHG en het ministerie van VWS.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen