Maak van Ketenzorg een Business Case (afl. 3)

Array

ketenzorgOp woensdag 23 september gaven prof.dr. Guus Schrijvers en Juliusdocent dr. Henk van der Steeg vier uur college aan de Masterclass Disease Management over theorie en praktijk van business cases voor disease management programma’s in Nederland, Engeland, USA en Duitsland. In het college gingen zij in op het begrip business case in de literatuur, de termen return on investment (ROI) en per member per month costs (PMPM costs) en op de terugverdien-termijn van de aanloopkosten.

De reacties op dit nieuw ontworpen college waren zo positief dat   deze en de komende weken een paar highlights worden behandeld. Op 28 september gaf Schrijvers een definitie van business case. (zie ook www.integratecare.nl ). Op 5 oktober behandelde hij de vraag hoe dit begrip zich verhoudt tot de aanpalende begrippen business plan en projectplan. Nu komen de doelstellingen van een business case aan de orde. De studenten van Schrijvers  associeerden bij doel van een business case het verwerven van subsidie bij een zorgverzekeraar. Het is een subsidie aanvraag formulier. Is het formulier eenmaal ingevuld, dan wordt het niet meer besproken. Is de subsidie eenmaal verkregen, dan speelt de business case geen rol meer. Deze cynische praktijkbeschrijving heeft Schrijvers in zijn college afgewezen.

De huidige praktijk is vaak dat projectleiders een business case gaan opstellen op verzoek van een zorgverzekeraar. Maar zij zouden die moeten schrijven voor zichzelf. Het biedt de projectleider een inschatting van te verwachten inkomsten en uitgaven voor de komende jaren, van voorbereidingskosten en van gemiste inkomsten omdat het project bijvoorbeeld ligdagen voorkómt. Het eerste doel van een business case is dan ook het systematisch onderbouwen van het eigen financiele beleid in de komende jaren.

Het tweede doel is het verwerven van inkomsten bij zorgverzekeraars en andere geldschieters. Maar ook zonder externe subsidienten is een business case waardevol om te checken of hogere financiele organen van de zorgorganisatie (RvB, divisiehoofden, controlers) achter jouw zorginnovatie staan. Hoe de inkomsten van een business case voor ketenzorg moeten worden ingeschat, daarover gaat de volgende aflevering.

Op dinsdag 12 januari 2010 start de derde Masterclass Disease Management en Ketenzorg van 13 colleges, alle op dinsdagen van 15.00-19.00 uur in het UMC Utrecht. Ook de hier besproken business case aanpak komt gedurende een van de middagen aan bod. Wilt u deelnemen aan deze Masterclass? Klik dan hier en schrijf u in.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen