Nieuwe richtlijnen voor kindermedicatie nodig

Array

offringaVan de meeste medicijnen die kinderen krijgen is niet duidelijk of deze ook werken of veilig zijn. Inmiddels heeft de overheid 7 miljoen euro ter beschikking gesteld voor onderzoek naar kindermedicijnen, maar dat geld wordt niet goed verdeeld. Hiervoor waarschuwen kinderartsen vandaag in de media. Kinderarts Martin Offringa, tevens directeur van het recent opgerichte ‘Medicines for Children Research Network’, zegt dat de veiligheid en kwaliteit van geneesmiddelengebruik bij kinderen moet verbeteren.

Op een conferentie in Amsterdam hebben artsen, wetenschappers en farmaceuten afspraken gemaakt over de eisen waaraan het onderzoek naar de werking van medicijnen bij kinderen moet voldoen. Onderzoek naar de werking van medicijnen bij kinderen gaat voortaan volgens vaste regels gebeuren. Nu gebeurt dat nog niet. Mede daardoor laat de kwaliteit van dit soort onderzoek vaak te wensen over. Dit soort onderzoek is nog betrekkelijk nieuw. Pas twee jaar geleden is er Europese regelgeving gekomen. Die bepaalt dat de werking van een medicijn bij kinderen apart onderzocht moet worden voordat het middel geregistreerd kan worden voor gebruik bij kinderen. Kinderen zijn geen kleine volwassenen. Medicijnen werken bij kinderen vaak anders dan bij volwassenen. Dat geldt zeker bij pasgeborenen en erg jonge kinderen. Kinderen hebben bijvoorbeeld een hoger percentage lichaamswater en minder spiermassa. Ook de toediening van geneesmiddelen kan problemen geven. Zetpillen en inhalators (voor astma) zijn lastiger bij kinderen te gebruiken dan bij volwassenen. Veel geneesmiddelen zijn niet getest op kinderen en jongeren. Dat betekent dat extra voorzichtigheid nodig is als kinderen medicijnen moeten gebruiken.
Onderzoek naar medicijnwerking is bij kinderen heel anders dan bij volwassenen. Jonge kinderen – en baby’s zeker – kunnen vaak niet goed aangeven hoe ze zich voelen. Daarom moeten manieren gevonden worden om dat te meten.
Daarnaast moeten ouders altijd toestemming geven voor het onderzoek. Bovendien moet het zo efficient mogelijk gebeuren, met zo min mogelijk kinderen om toch betrouwbare resultaten te krijgen. De Amsterdamse topbijeenkomst van vandaag en gisteren heeft de laatste puntjes op de i gezet. Binnenkort kan nu de formele vaststelling van de gepresenteerde standaarden volgen.

Interview Offringa

Bron: AMC & NOS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen