Haagse Woon- en Wijkzorg en Thuiszorg Groningen hebben voor bijna 10 miljoen voor beredderingskosten-steun aangevraagd

Array

meavitaMeavita werd na het bankroet opgesplitst in Thuiszorg Groningen en een Haagse zorginstelling. De twee instellingen vragen bijna vijftig miljoen euro van het kabinet om het faillissement goed af te wikkelen, onder meer voor het sociaal plan voor ex-Meavita werknemers.De steun zou oneerlijk zijn naar andere thuiszorginstellingen, vindt de VVD. Ook wil de partij weten of het klopt dat er van het geld ook dure interim-bestuurders betaald worden. De staatssecretaris reageerde vandaag op de vragen van de VVD.

De staatssecretaris bevestigde dat Haagse Woon- en Wijkzorg en Thuiszorg Groningen een steunaanvraag hebben ingediend. 5 miljoen voor Den Haag en ruim EUR 4 miljoen voor Groningen zogenaamde `beredderingskosten’ aan wordt besteed. De opgevoerde beredderingskosten maken onderdeel uit van de steunaanvragen en betreffen kosten die samenhangen met herstelmaatregelen, anders dan de sanering van personeel, die nodig zijn om te komen tot een kostendekkende exploitatie en kosten die noodzakelijk zijn om de continuïteit van de zorg te waarborgen. Als onderdeel van de beredderingskosten zijn de kosten van interim-managers opgevoerd. De NZa beoordeelt de steunaanvragen aan de hand van het vigerende steunverleningsbeleid en betrekt daarbij ook de opgevoerde beredderingskosten.

De VVD wilde weten of het waar is dat er bij de Haagse rechtsopvolger van Meavita 4 interimmanagers aan de slag zijn die elk EUR 48.000 per maand kosten? Volgens de bestuurder wisselt het aantal interimmanagers. Hij geeft aan dat op er 1 oktober 2009 een drietal interimmanagers actief is. Verder zijn er op lagere niveaus in de organisatie op een aantal vacatures externe krachten geplaatst in afwachting van de beslissing op de steunaanvraag.
De bestuurder heeft aangegeven dat geen van de drie hiervoor genoemde interim-managers bij de Haagse Woon- en Wijkzorg en Thuiszorg (HWWzorg) elk meer kost dan het genoemde bedrag van 48.000 euro per maand.

In de Beloningscode Bestuurders in de Zorg (BBZ) wordt een relatie gelegd tussen de beloning van de interimmanager en de beloning van een bestuurder in loondienst bij de inhurende instelling, genuanceerd naar de lengte van het contract. De NZa beoordeelt de steunaanvragen aan de hand van het vigerende steunverleningsbeleid en betrekt daarbij ook de opgevoerde beredderingskosten, waar kosten van interimmanagement onderdeel van uitmaken.

De bestuurder geeft aan, dat bij HWWzorg momenteel meer interimmanagers werkzaam zijn dan bij Thuiszorg Groningen. HWWzorg wordt regulier bevoorschot door het zorgkantoor. Met betrekking tot Thuiszorg Groningen heeft de NZa een brief geschreven aan het zorgkantoor dat in afwachting van het steunbesluit ruimer mag worden bevoorschot voor zover dit vanuit de op het zorgkantoor rustende zorgplicht en voor het waarborgen van de continuïteit van zorg noodzakelijk is. Het zorgkantoor is daarbij gewezen op de eigen verantwoordelijkheid met betrekking tot de doelmatige en rechtmatige uitvoering van de AWBZ. Thuiszorg Groningen ontvangt voor het verrichten van Wmo-huishoudelijke hulp betalingen van de gemeenten. Ik heb geen toezeggingen gedaan, vooruitlopend op de NZa-beslissing over steunverlening.

Het NZa-rapport zal worden betrokken bij de toekomstige Wet continuïteit van zorg. De steunaanvragen van HWWzorg en Thuiszorg Groningen worden volgens de huidige NZa-beleidsregel (CA 398) beoordeeld.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen