Sensium, nieuwe techniek om lichaamsfuncties patient draadloos te monitoren

Array

sensiumMensen die in ziekenhuisbedden in de gaten worden gehouden, hebben vaak een heleboel kabeltjes aan hun lijf. Voor de temperatuur, bloeddruk, hartslag en ademhaling. In Groot-Brittannie is er nu een digitale pleister ontwikkeld, met een chip, die al die snoertjes overbodig maakt. De pleister heet Sensium en is ontwikkeld door Toumaz. Meetgegevens kunnen direct in het digitale patientendossier worden opgeslagen. Britse onderzoekers zijn een proef begonnen met een ‘digitale pleister’ die dankzij zijn sensoren losse monitoring-apparaten overbodig moet maken. In noodgevallen slaat de ‘pleister’ draadloos alarm bij de artsen. In het ziekenhuis, maar ook thuis. Door de draadloze techniek kan de  patient veel vrijer bewegen en dus ook sneller weer naar huis.

De controle door de pleister geberurt 24/7 via wifi of bluetooth, dus in en om het huis werkt het ook en in noodgevallen is de huisarts of ambulance zo ter plaatse.

De pleister meet onder andere de hartslag, de ademhaling en de lichaamstemperatuur. Hierdoor is een persoon die in een ziekenhuis onder behandeling staat, in veel gevallen niet langer aan bed gebonden en wordt het mogelijk om thuis van bijvoorbeeld een operatie te herstellen in plaats van in een ziekenhuisbed.

Alle sensoren van de Sensium zijn in een energiezuinige chip verwerkt. De chip wisselt data uit via wifi of bluetooth draadloos doorsturen naar computers en mobiele telefoons. Artsen kunnen met hun mobiele telefoon meerdere patienten in de gaten houden en bij gevaarlijke waarden een alarm krijgen. Daarnaast wordt de opgehaalde data desgewenst in het patientendossier weggeschreven. De pleister kan enkele dagen zijn werk blijven doen, waarna deze moet worden weggegooid.

In een Londen ziekenhuis testen de ontwikkelaars van de chippleister hun vinding nog een aantal maanden om te zien of de metingen van het draadloze apparaatje gelijk zijn aan die van de standaard apparatuur, met kabeltjes. Mocht er geen licht meer tussen zitten, dan kunnen de chippleisters gebruikt gaan worden in plaast van de normale apparaten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen