Onderzoek naar medische bijsluiters

Array

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen gaat onderzoek doen naar de bruikbaarheid en leesbaarheid van medische bijsluiters. De Consumentenbond roept consumenten op deel te nemen aan dit onderzoek op www.debegrijpelijkebijsluiter.nl. Het is van groot belang dat informatie uit de geneesmiddelenbijsluiter wordt gelezen door consumenten en dat de informatie daarin bruikbaar is voor hen. Medicijnen geven het beste resultaat als ze op de juiste wijze en op het goede moment van de dag worden ingenomen. En wanneer mensen onvoldoende op de hoogte zijn van bijwerkingen, kan dat verstrekkende gevolgen hebben. Daarom is het van belang dat mensen de voor hen relevante informatie in de bijsluiter kunnen vinden, en vervolgens ook begrijpen. Leesbaarheid
Al in 2008 constateerde de bond samen met de Universiteit van Utrecht dat de leesbaarheid van bijsluiters vaak onder de maat is. Consumenten kunnen relevante informatie niet vinden of begrijpen niet wat er staat, zo bleek uit onderzoek. Bijsluiters zijn gebonden aan strenge, vaak Europese, regels. Maar ook binnen die strakke regelgeving zijn verbeteringen mogelijk.

Begrijpelijke bijsluiters
Het CBG hecht sterk aan informatieverstrekking aan patienten. Een van de belangrijke aandachtsterreinen van het CBG is de patientenbijsluiter.

De nadrukkelijke belangstelling voor onafhankelijke informatie over geneesmiddelen en in het bijzonder over risico’s van geneesmiddelengebruik vraagt een passend antwoord op het gebied van communicatie. Om te kijken of de huidige initiatieven hierin voorzien, onderzoeken we momenteel via enquêtes:

  • of patienten de bijsluiter van geneesmiddelen lezen en wat ze doen met de informatie die in de bijsluitertekst staan
  • of (apotheekhoudend) huisartsen, specialisten en apothekers de wetenschappelijke productinformatie (SPC) lezen en wat zij doen met deze informatie

De uitkomsten van deze enquêtes geven richting aan de bevordering van zorgvuldig gebruik van geneesmiddelen.

* de sluitingsdatum van de enquêtes is 20 november 2009

Bron: Consumentenbond & CBG-MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen