Stichting Stomaatje wint Niek de Jong Prijs 2009 en ontvangt € 10.000

Array

ZN_MSF3048_tcm6-69305De Stichting Stomaatje is winnaar van de Niek de Jong Prijs 2009. Hans Wiegel, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) reikte de hoofdprijs van € 10.000 woensdagmiddag 4 november tijdens een feestelijke bijeenkomst in Zeist uit aan Eliene Roelse, voorzitter van de Stichting Stomaatje uit Bergambacht. De jonge stichting heeft als doel het taboe rond het hebben van een stoma te doorbreken door jonge mensen met een stoma met elkaar in contact te brengen. Hans Wiegel: “De jury heeft gekozen voor een project dat vanuit het niets is ontstaan, vanuit een patientengroep zelf, bij een patient die in de huiskamer op zoek was naar informatie over stoma’s en die niet kon vinden en toen dacht: dan ga ik het zelf doen en een stichting oprichten.”
Eliene Roelse toonde zich verheugd met de prijs: “Het is een erkenning voor onze stichting en alle vrijwilligers die er vele uren mee bezig zijn: met de website, het forum, Design your Stoma, enzovoorts. Met het geldbedrag kunnen we allerlei nieuwe initiatieven en ideeen werkelijkheid laten worden!”

€ 2500 voor overige nominaties
De overige vier genomineerde projecten wonnen ieder € 2500. Terecht, volgens de jury, want ieder project heeft bijgedragen aan ’goed nieuws in de gezondheidszorg’, een van de criteria voor de Niek de Jong Prijs.

Het project Koesterkind (Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker) richt zich op ouders die weten dat hun kind met kanker gaat overlijden. Het project Metamorfosedag (BOSK, vereniging van mensen met een motorische handicap) organiseert verwendagen voor jongeren van 13 t/m 20 jaar met een schisis onder professionele begeleiding van visagisten, haarstylisten, kledingstylisten en fotografen. Het project Heb ik een probleem dan? (Interakt Contour Groep) traint en adviseert behandelaars van mensen met niet aangeboren hersenletsel. En het project Hotel WA-Huis (Altrecht Geestelijke Gezondheidszorg) laat belangstellenden op een originele manier kennismaken met het leven in een psychiatrisch ziekenhuis.

Niek de Jong Prijs
De Niek de Jong Prijs wordt iedere twee jaar door ZN uitgereikt voor ‘goed nieuws in de gezondheidszorg’. De prijs wordt financieel mogelijk gemaakt door het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. In de jury van de editie 2009 zaten Ton van Houten (juryvoorzitter/voorzitter Raad van Bestuur zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid), Atie Schipaanboord (directeur Beleid en Innovatie Nederlandse Patienten Consumenten Federatie), Ruud Koolen (hoofdredacteur Skipr) en Wout Dekker (secretaris jury /manager Communicatie en Public Affairs  ZN).

Voor de Niek de Jong Prijs hebben zich in totaal 67 projecten aangemeld.

De foto’s van de prijsuitreiking kunt u hier bekijken>>

Bron: ZN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen