Oostenrijkse vrouwelijke (zorg)onderzoekers worden gediscrimineerd

Array

vrouwendiscriminatieBij het verdelen van subsidies over mannelijke en vrouwelijke (zorg)onderzoekers worden de laatsten gediscrimineerd. Vrouwelijke onderzoekers hebben vaak een twee- tot driemaal zo hoge productiviteit maar krijgen minder subsidie. Getrouwde onderzoeksters hebben een hogere productie dan niet-getrouwde.

De discriminatie wordt veroorzaakt omdat toewijzingscommissies vooral uit mannen bestaan. En die doen aan nepotisme. Deze uitspraken deed prof. Karin Gutiérrez-Lobos, vice-rector van de Universiteit van Wenen, tijdens een ontvangst op het Weense stadhuis van deelnemers aan het negende congres over recente ontwikkelingen in geïntegreerde zorg dat dit jaar plaats vond in Wenen, en wel op donderdag 5 en vrijdag 6 november. Uit 21 landen namen 170 onderzoekers, beleidsmensen en ervaren zorgprofessionals deel aan dit congres. Tot zover dit bericht. De sexe-gelijkheid vormt in de Weense universitaire cultuur een hot issue, hoorde ik achteraf. Ik vraag mij af hoe in Nederland de verdeling over onderzoekssubsidies plaatsvindt. Krijgen mannen makkelijker subsidies dan vrouwen? Het is, voor zover ik weet, geen issue in ons land.

VERANTWOORDING

Hierbij ontving je de wekelijkse Nieuwsbrief van de Disciplinegroep Public Health. Wil je meer weten over een bericht? Neem dan contact op via [email protected] Wil je delen van de nieuwsbrief verspreiden onder collega’s, doe dat. Je collega’s kunnen zich ook aanmelden voor rechtstreekse toezending. Je meldt je aan via www.integratedcare.nl/Inschrijfformulier/aanmelding_web.htm en af via http://www.integratedcare.nl/Inschrijfformulier/afmelding_blaster_1.htm. Omdat we nog bezig zijn met de automatisering van de PH.Nieuwsbrief kan het twee weken duren voordat de aan-en afmelding verwerkt is. Door alle hedendaagse beveiligingen is het mogelijk, dat bovenstaande links niet werken. Ga in dat geval voor het aan- en afmelden naar de website www.integratedcare.nl Als het doormailen naar b.v. een collega niet lukt, verwijder dan het laatste deel van deze nieuwsbrief vanaf verantwoording en probeer het nog eens.

De nieuwsbrief is gericht aan een aantal relaties van de Disciplinegroep: collega’s binnen en buiten het Julius Centrum, pao- en keuzeblok studenten, gastdocenten, stage-verleners aan co assistenten Sociale Geneeskunde, onderzoeksrelaties, subsidienten en overigen die geïnteresseerd zijn in Utrechts Volksgezondheids onderwijs en in onderzoek naar zorginnovaties, ketenzorg en transmurale zorg. De Nieuwsbrief verschijnt wekelijks op zondag of maandag. Eerdere edities tref je aan op de internetsite www.integratedcare.nl

Heb je belangstelling voor nieuws over ketenzorg en zorginnovaties in het buitenland? Surf dan naar de website van het international Network of integrated Care: www.integratedcarenetwork.org Wil je wetenschappelijke artikelen lezen over deze onderwerpen? Lees dan het peer reviewed internettijdschrift International Journal of Integrated Care op www.ijic.org Dit is een gratis tijdschrift, dat online publiceert en is opgenomen in Pubmed. Ook submissions van concept artikelen zijn welkom.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen